Direct naar de content

Regensensor geeft fietsers vaker groen

Vandaag is de eerste regensensor in Rotterdam in gebruik genomen. Dankzij die sensor krijgen fietsers op het kruispunt aan de Boezemlaan en Bosdreef vaker groen licht als het regent of sneeuwt. De komende jaren volgen meer maatregelen bij verkeerslichten om de wachttijden voor fietsers korter te maken.

Rotterdammers willen kunnen dóórfietsen. Dat kwam duidelijk naar voren toen aan bewoners deze zomer werd gevraagd te reageren op het concept-fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang 2015 – 2018’. Met dertig actiepunten wil Rotterdam de komende jaren fietsers meer ruimte, comfort en snelheid geven. Rotterdam moet een echte fietsstad worden. Want fietsen is gezond, zorgt voor minder auto’s in het straatbeeld en draagt bij aan gezondere lucht.

Minder lang wachten 
Een van de grootste frustraties van fietsers is om lang te wachten voor verkeerslichten. Daar wordt nu werk van gemaakt, te beginnen met de plaatsing van een regensensor op de kruising aan de Boezemlaan en Bosdreef. Bij neerslag krijgen de fietsers per cyclus twee keer groen en de andere weggebruikers één keer.

Infraroodcamera’s
Fietsers hebben nog meer verkeerslichten doorgegeven waar ze te lang moeten wachten. De gemeente bekijkt nu of ook deze verkeerslichten in het voordeel van de fietser afgesteld kunnen worden. Bij het regulier vervangen van verkeerslichten – op 15 kruispunten per jaar – is ‘voorrang voor fietsers en openbaar vervoer’ voortaan uitgangspunt. Verder zijn er plannen om te experimenteren met onder andere infraroodcamera’s. Infraroodcamera’s meten de hoeveelheid fietsers die staan te wachten. Zijn er veel fietsers, dan gaat het licht langer en vaker op groen. De eerste infraroodcamera’s komen volgend voorjaar op het Churchillplein.

Proef
Wethouder Langenberg stelde vandaag de regensensor in bedrijf. Het gaat voorlopig om een experiment van zes maanden. Slaagt de proef, dan kan het zijn dat meer regensensoren in Rotterdam komen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl