Direct naar de content

Rechter positief over maatregel milieuzone

De milieuzone blijft. Dat oordeelde de bestuursrechter in Utrecht vandaag. Volgens de rechter mag de gemeente 'in redelijkheid' de zone instellen. Voor de gemeente Rotterdam is deze uitspraak belangrijk. Sinds 1 januari heeft ook Rotterdam, net als Utrecht, een milieuzone voor personen- en bestelauto's.

Wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid en Mobiliteit): “Iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht. De rechter heeft bevestigd dat het instellen van een milieuzone voor de meest vervuilende auto's een eerlijke maatregel is. Wij gaan dan ook door met de uitvoering van ons pakket aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. De milieuzone is hierin heel belangrijk.”

Rotterdam heeft een flink pakket aan maatregelen waarmee zij de luchtkwaliteit verbetert, zoals de sloopregeling, het stimuleren van fietsgebruik en ov, elektrisch rijden en verschoning van de scheepvaart. Langenberg: “Verbeteren van de luchtkwaliteit in het verkeer is hard nodig. Er zijn volgens de GGD 68.000 Rotterdammers die aan zeer drukke verkeerswegen wonen. Voor hen heeft deze maatregel direct effect op de gezondheid.”

De KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) en de SSLU (Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht) spanden een rechtzaak aan tegen de gemeente Utrecht en Milieudefensie om de milieuzone in Utrecht af te schaffen. De SSLU heeft reeds aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Voor meer informatie over de Rotterdamse milieuzone en de voortgang, zie deze link naar de wethoudersbrief aan de Rotterdamse gemeenteraad.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl