Direct naar de content

Project Leeuwenkuil zorgt voor 226 nieuwe woningen in Afrikaanderwijk

De gemeente Rotterdam heeft ontwikkelaar Heijmans Vastgoed aangewezen als winnaar voor het project Leeuwenkuil in de Afrikaanderwijk, vlakbij de Laan op Zuid. Heijmans zal naar verwachting eind volgend jaar of begin 2022 beginnen met de bouw van 226 woningen. Het project maakt onderdeel uit van de ontwikkeling Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. In de plannen is veel rekening gehouden met de buurt, betaalbaarheid en duurzaamheid. Er zullen 76 woningen beschikbaar komen als huurwoningen in het middensegment.
 

Selectie
Voor de aanbesteding van de Leeuwenkuil werden in 2019 vier partijen geselecteerd om een plan in te dienen. De beoordelingscommissie beoordeelde de inzending van Heijmans unaniem als beste. Heijmans ontwikkelde en bouwde in Rotterdam onder andere het Timmerhuis, de Fenix en Hart van Zuid. “Wij zijn blij en trots dat ons plan als beste uit de bus is gekomen. Wij staan klaar om samen met de gemeente invulling te geven aan deze bijzondere locatie en zo op Zuid weer een mooi stukje stad te kunnen toevoegen.”, zegt Arthur IJsseldijk, senior ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed. Het winnende team bestaat, naast Heijmans, uit ROFFAA, XML Architecture, Flux landscape architecture en Arcadis.

Actieplan Middenhuur
In de Afrikaanderwijk wil de gemeente meer diversiteit in woningtypen aanbrengen, zodat de huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen. In Parkstad komen gevarieerde woningtypen. Het college presenteerde in het voorjaar van 2019 een plan (Actieplan Middenhuur) dat de middeninkomens meer aan de stad moet binden. Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een prettige en betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. ”Als onderdeel van het Actieplan Middenhuur wordt bijna een derde van de woningen in de Leeuwenkuil verhuurd in het middensegment”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). “We werken daarnaast aan een pilot waarin een deel van de woningen met voorrang wordt toegewezen aan onderwijzers, zorgverleners en politieagenten. Het is belangrijk dat zij hier kunnen werken én prettig en betaalbaar kunnen wonen, want deze groep is het fundament van onze stad. ”

Verbinding
De beschutte ligging in de kom van een groene dijk was het uitgangspunt voor het plan. De buitenkant van het project oogt als een stoer en stedelijk blok en heeft een landschappelijk binnengebied. Dit groene hart is ook ontworpen voor sociale verbinding: bewoners en buurtgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten. De band met de Afrikaanderwijk wordt ook gelegd door het overnemen van architectonische elementen, zoals in het oog springend metselwerk met uitstekende stenen en ramen in de vorm van een toog.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat in dit plan voorop. De ecologische structuur wordt versterkt met nieuwe bomen, beplanting en voorzieningen voor waterbuffering. Het gebouw is toekomstbestendig ontworpen en is flexibel te gebruiken. Mocht in de toekomst het autogebruik verder afnemen, dan zijn bijvoorbeeld de parkeerplaatsen te transformeren tot woningen met een tuin.

Nu de gunning definitief is kunnen de gemeente en Heijmans aan de slag met de voorbereidingen van de bouw. Naar verwachting zullen eind 2021 of begin 2022 de eerste echte bouwwerkzaamheden van start gaan.

 

Afbeeldingen

  • Fotobron: Heijmans Vastgoed