Direct naar de content

Project Koer biedt huizen voor middenklasse op Zuid

Ontwikkelaar VORM dient winnende plan in voor 167 woningen met groene binnentuin

De gemeente Rotterdam heeft ontwikkelaar VORM aangewezen als winnaar voor de ontwikkeling van het braakliggende terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, genaamd Parkstad Blok I. Uit de drie deelnemende partijen is het plan KOER van VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects als beste gekozen. De bouw van 167 huur- en koopwoningen in het midden en hoger segment start naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar.

,,Deze mooie nieuwe buurt krijgt woningen voor gezinnen en appartementen voor starters en ouderen. Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Er is een tekort aan woningen in het midden en hogere segment voor mensen die willen doorstromen naar een ander huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor stellen die kinderen krijgen en een huis met buitenruimte zoeken of voor senioren die een appartement met lift willen.

Project Koer biedt woningen voor starters, gezinnen en senioren en heeft voorzieningen en veel groen. Ontwikkelaar VORM laat een opvallend bouwblok neerzetten met een transparante lobby voor verschillende gezamenlijke activiteiten. Er zijn werkplekken voor bewoners die rustig buiten hun eigen huis willen werken. Verder is er een collectieve binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage op de Laan op Zuid komt een mobiliteitshub met elektrisch deelvervoer. In een bijgebouw van het complex, genaamd ‘Villa Residu’ komt een collectieve klusplek voor bewoners.

Ontwikkeling Parkstad
Het nieuwbouwproject KOER maakt deel uit van de ontwikkeling Parkstad en ligt naast de Tweebosbuurt. De renovatie/nieuwbouw Tweebosbuurt maakt ook onderdeel uit van de ontwikkelingen in deze buurt. Parkstad vormt de verbinding tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk.
Parkstad wordt een stedelijke wijk met meer dan 1000 woningen en voorzieningen zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid. Het woningbouwprogramma bestaat behalve uit Parkstad Blok I uit nieuwbouwprojecten als Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Parkstad is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Vele partijen werken hierin samen aan het versterken van Rotterdam Zuid met projecten op het gebied van school, werk, wonen, veiligheid en vrije tijd.

Selectie
Voor de aanbesteding van Parkstad Blok I werden in 2020 drie partijen geselecteerd om een plan in te dienen. De beoordelingscommissie beoordeelde het plan van VORM als beste. VORM verhuisde in de zomer van 2020 van Papendrecht naar Rotterdam waar het bedrijf ooit begon. VORM bouwt en ontwikkelt al 101 jaar in Rotterdam en werkte onder andere mee aan: De Peperklip, AHOY en de Weenatunnel.

Afbeeldingen

  • Artist Impression Koer en de binnentuin.