Direct naar de content

Proef aanpak afval op markt Delfshaven

‘Dat doe je goed – Afval hoort in de prullenbak’

Bewoners in de straten rondom het Visserijplein hebben tijdens en na marktdagen veel last van marktafval. Dat moet worden aangepakt. Daarom start de gemeente een proef om de vuiloverlast te beperken. Wethouder Alexandra van Huffelen (o.a. buitenruimte) geeft hiervoor op zaterdag 1 maart om 12:30 uur op de markt aan het Visserijplein in Delfshaven het startsein.

Samen met kooplieden en marktbezoekers werken aan een schonere markt is het doel van de proef. Daarom wordt deze proef met de gezamenlijke vuilaanpak gestart.

Afval in zak of bak
Als iedereen zijn plastic tasje, blikje en ander afval in de prullenbak gooit, is de eerste winst al binnen’, zegt wethouder Alexandra van Huffelen. Bij 40 kramen wordt een houder (ring) met een vuilniszak aangebracht. ‘Marktbezoekers kunnen zo makkelijker hun afval kwijt en het vuil gaat niet over de markt en in de buurt zwerven’.

Marktafval
Marktkooplieden met aardappelen, groente en fruit (AGF) hebben veel afval. Daarom wordt ook bekeken hoe zij hun afval beter kunnen afvoeren. Ook dat draagt bij aan een schonere markt en minder afval na de marktdag. Bovendien wordt tijdens de proef vaker door medewerkers van Jobscore schoongemaakt.

Publieksvoorlichting
In de maand maart is er op iedere marktdag (donderdag en zaterdag) een team publieksvoorlichters van Stadsbeheer op de markt aanwezig. Zij gaan onder het motto: ‘Dat doe je goed – Afval hoort in de prullenbak’, het gesprek aan met bezoekers en kooplieden om over vuil op de markten te praten. Daarnaast worden stadswachten, waaronder milieucontroleurs, ingezet voor extra toezicht.

Minder vuil, minder kosten
De gemeente maakt het bezoekers makkelijker om afval weg te gooien. In combinatie met extra voorlichting op de marktdagen in maart worden kooplieden en marktbezoekers gestimuleerd om minder vuil op straat achter te laten. Het is dan in de buurt van de markt prettiger wonen en reinigers van Stadsbeheer hoeven minder schoon te maken, dat betekent weer minder kosten.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree,

directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62.