Direct naar de content

Prijsvragen voor innovatieve woonideeën

Woonlab010 presenteert drie prijsvragen met zestien ontwikkellocaties

De stad als laboratorium, waar ruimte is voor experiment op het gebied van wonen. Na klushuizen en de prijsvraag voor gezinsappartementen presenteert de gemeente met Woonlab010: drie prijsvragen met zestien locaties om de plannen ook daadwerkellijk uit te voeren. Creatieve geesten worden uitgedaagd om invulling te geven aan innovatieve woonvormen zoals leegstaande winkelpanden.

Woonlab010 start verschillende prijsvragen in samenwerking met Architectuur Lokaal. De gemeente verkoopt hierbij leegstaand vastgoed zoals scholen, pakhuizen of winkels aan de partij met het beste plan. Kwaliteit en innovatie staan voorop. De eerste drie prijsvragen zijn ‘Wonen in Winkels’, ‘Gouden Jaren’ en ‘Dit is mijn thuis’. De open prijsvragen gaan over verschillende woonthema’s waar vernieuwing nodig is. In dit geval ''wonen in leegstaande winkelpanden'', ''huisvesting voor senioren'' en ''nieuwe ideeën op het gebied van zorg''.

Variatie
Zo divers als de stad is, zo divers is ook de woonvraag. De gemeente vindt het belangrijk om voor verschillende doelgroepen een passend woningaanbod te hebben. Bij het uitschrijven van de prijsvragen zijn ingrediënten van de Woonvisie bij elkaar gebracht om vernieuwing en variatie in de woningmarkt te realiseren.
Precies een jaar geleden lanceerde wethouder Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) op het Stadsmakerscongres de prijsvraag voor gezinsappartementen. Die prijsvraag is onlangs door architect Laurens Boodt gewonnen met zijn ontwerp ''Rotterdamse Toren van Babel". De prijsvraag leverde veel inzendingen op die bijdragen aan innovatie op de woonmarkt. En nog belangrijker; het blijft niet bij het papieren plan, er wordt daadwerkelijk gebouwd. Reden genoeg om dit voorbeeld te op volgen met Woonlab010. Schneider: “De innovatiekracht van Rotterdam is een belangrijke motor van de stad. We dagen iedereen uit tot het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen voor woonvraagstukken, om zo het leven in onze stad nog aantrekkelijker te maken”.
Kijk op www.rotterdam.nl/woonlab010 voor meer details.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Nieuwstraten, adviseur Communicatie gemeente Rotterdam, 06 53268872 of cg.nieuwstraten@rotterdam.nl