Direct naar de content

Plein vernoemd naar Jules Deelder (1944 – 2019)

De gemeente Rotterdam vernoemt een plein naar Jules Deelder. De Rotterdamse dichter en ‘aucteur’ (acteur én auteur) overleed op 19 december 2019. Het J.A. Deelderplein zal naar verwachting in 2024 worden onthuld aan de Nieuwe Binnenweg, op een steenworp afstand van het voormalige woonhuis van Deelder.

Plein
Het plein bevindt zich ter hoogte van de Nieuwe Binnenweg 125, op de hoek van de Josephstraat en Van Speykstraat. “Het plein past bij Jules Deelder,” aldus Jantje Steenhuis, stadsarchivaris en voorzitter van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens. “Het plein ligt midden in de stad, waar dag en nacht iets is te beleven. Bovendien kwam Deelder zelf ook regelmatig op deze plek.” Zo ook in 2011, toen Jules Deelder een in neonverlichting gegoten dichtregel van hemzelf onthulde op de gevel van een belendend pand: ‘De omgeving van de mens is de medemens’.

Herinrichting
Voordat het plein officieel de naam J.A. Deelderplein krijgt wordt het plein nieuw ingericht. Deze herinrichting maakt onderdeel uit van de pleinenaanpak in het Oude Westen. Stadsontwikkeling begint in oktober 2022 met het opstellen van een nieuw inrichtingsplan. Omliggende bedrijven, omwonenden en de nabestaanden van Jules Deelder zullen worden betrokken bij het opstellen van een programma van eisen.

Motie
De gemeenteraad riep in januari 2020 het college middels de motie ‘Wat zwart is moet zwart blijven’ op om Jules Deelder te eren met de vernoeming in een straatnaam. De Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens zocht op verzoek van het college naar een passende locatie. De commissie heeft tijdens de zoektocht overleg gevoerd met de weduwe en dochter van Jules Deelder. Ook heeft de commissie de vele suggesties die door de inwoners van Rotterdam zijn opgestuurd meegenomen in haar advies aan het college.

Naam
De naam J.A. Deelderplein is een suggestie van de weduwe van Jules Deelder. Onder die naam publiceerde hij vrijwel al zijn boeken. De naam grijpt tevens terug op een artikel dat in de jaren 1980 is gepubliceerd in de Haagse Post. Daarin zegt Deelder, in een gesprek met Hans Sleutelaar, “Ik zal wel eerder dood gaan dan jij. Laten we afspreken dat jij er dan voor zorgt dat ze een plein naar me vernoemen. Het J.A. Deelderplein.”