Direct naar de content

Platform bezorgveilig.nl voor betere verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers

Jongerenorganisatie TeamAlert startte, samen met ROV Zuid-Holland, de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Rotterdam, “Bezorg Veilig”. Dit online platform heeft als doel om de verkeersveiligheid onder maaltijdbezorgers te verbeteren.

Platform voor zowel bezorger als werkgever
Wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal lanceerde het platform door een bezorgmaaltijd in ontvangst te nemen. De bezorger volgde vervolgens een online training. Wethouder Bokhove: “Rotterdam werkt al langer samen met maaltijdbezorgers om de verkeersveiligheid te verbeteren. Samen met TeamAlert is die samenwerking doorgegroeid tot het nieuwe platform. De bezorgers krijgen er informatie en inzicht over hun plek in het verkeer. En werkgevers kunnen op het platform handige en praktische informatie vinden om de bezorgers veilig op weg te sturen.”

“De maaltijdbezorger is een kwetsbare verkeersdeelnemer, vanwege de vaak jonge leeftijd die ze hebben en het snelle voertuig waarop ze rijden”, vertelt Suzanne van der Geest, onderzoeker bij TeamAlert. “Met “Bezorg Veilig” heeft TeamAlert samen met de partners een laagdrempelig en toegankelijk online platform ontwikkeld, voor zowel de maaltijdbezorgers als hun werkgevers. Zij kunnen hier terecht voor informatie en training zodat bezorgers veiliger door het verkeer gaan.”

Elke dag rijden er duizenden maaltijdbezorgers dwars door Rotterdam om maaltijden bij mensen thuis te bezorgen. Deze bezorgers zijn vaak jongeren, die op een snelle e-bike of scooter hun werk doen. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt echter dat één op de vier maaltijdbezorgers wel eens is betrokken bij een verkeersongeval. Een ruime meerderheid vertoont ook risicogedrag tijdens het bezorgen van maaltijden.

Om de veiligheid van maaltijdbezorgers in het verkeer te verbeteren, heeft TeamAlert, in opdracht van ROV Zuid-Holland, de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Rotterdam, een nieuw online platform ontwikkeld: “Bezorg Veilig”. Dit nieuwe online platform biedt allerlei handvatten voor werkgevers en maaltijdbezorgers om de bezorgers veilig onderweg te laten zijn. Zo kunnen de jonge bezorgers bijvoorbeeld een online training volgen om gevaren die zij kunnen tegenkomen tijdens hun werk beter kunnen herkennen.

Online platform op social media
Geïnteresseerde maaltijdbezorgers en werkgevers vinden “Bezorg Veilig” op www.bezorgveilig.nl. De laatste ontwikkelingen op het online platform volg je op de diverse socialmediakanalen. “Bezorg Veilig” is te vinden op Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.

Afbeeldingen

  • Fotograaf Jan van der Ploeg
  • Fotograaf Jan van der Ploeg