Direct naar de content

Plaquette UNESCO wereld erfgoed voor Van Nelle Fabriek

Op 2 april is in de Tearoom van de Van Nelle Fabriek de UNESCO werelderfgoed plaquette onthuld. De handeling werd verricht door mevrouw Petya Totcharova, Chief of unit Europe and North America van UNESCO en mevrouw Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur- en Media, van het ministerie van OCW.

Met de toekenning aan de Van Nelle Fabriek staan nu in totaal tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor Rotterdam is het de eerste Werelderfgoedsite en daar is de stad trots op. Wethouder Adriaan Visser nam samen met Roger Meertens, directeur Van Nelle Fabriek, de plaquette en het certificaat in ontvangst. Visser:”De Van Nelle Fabriek neemt een speciale plek in, in zowel de geschiedenis van Rotterdam als in het heden. Het monument legt de link met de haven, met het internationale karakter van de stad en speelt een essentiële rol in de wederopbouw van Rotterdam na WOII. Deze plaquette en dit certificaat bestendigen de UNESCO status en laten zien dat wij, gemeente, Rijk en de Van Nelle Fabriek, gezamenlijk zorg dragen voor het behouden van het Rotterdamse werelderfgoed voor de toekomstige generaties.”

UNESCO status
Vorig jaar werd de Van Nelle Fabriek in Rotterdam onderscheiden met de status van UNESCO Werelderfgoed. Dit betekende een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde de voormalige koffie- thee- en tabaksfabriek aan de Delfshavense Schie. UNESCO-Comitélidstaat Finland stelde dat ‘the approaches used in Van Nelle are an encouraging and useful example from which we all can learn’ en Algerije zei dat: ‘this property will enrich the World Heritage List’. Nu wordt deze onderscheiding zichtbaar door de officiële overhandiging van het werelderfgoed certificaat en de onthulling van een plaquette die is ontworpen door de Haagse kunstenares Mohana van der Kroonenberg. De plaquette is een cadeau van het ministerie van OCW en drukt de verbondenheid uit tussen de Nederlandse Werelderfgoederen en de werelderfgoederen elders in de wereld.

Bekroning
In 2008 is de Van Nelle Fabriek ook al bekroond als één van de drie beste Europese restauratieprojecten op het gebied van cultureel erfgoed. Door de Europese Unie en Europa Nostra is de restauratie en het hergebruik van de Van Nelle Fabriek onderscheiden met de hoogste prijs voor Europees Cultureel Erfgoed projecten. En onlangs werd het industrieel erfgoed door het Amerikaanse CMMS uitgeroepen tot de mooiste fabriek ter wereld!

Nieuwe ‘Van Nelle-familie’
Sinds de grondige renovatie, die werd voltooid in 2000, is de fabriek in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw en evenementlocatie. Met 80 bedrijven op het complex is de Van Nelle Fabriek een bruisende ontmoetingsplek voor nationale en internationale ondernemers. Directeur Roger Meertens: “Net als voorheen is de huidige Van Nelle Fabriek een inspirerende werkomgeving waar bedrijven elke dag innovatieve dingen ontwikkelen en waar bovendien vele (inter)nationale evenementen plaatsvinden. Hiermee geven we opnieuw inhoud aan de sociaal-culturele functie van de destijds vooruitstrevende fabriek en het gedachtegoed van ‘bouwheer’ Kees van der Leeuw."


Noot voor de redactie:

Foto’s: Rogier Bos, toestemming tot publicatie is van de fotograaf verkregen.
Op de foto Van Nelle Unesco plakaat van links naar rechts: Marjan Hammersma, Roger Meertens, Petya Totcharova en Adriaan Visser.

Voor meer informatie: Claudia Verhulp, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, tel.  06 – 51 26 63 15.