Direct naar de content

Plan 1500 woningen op fabrieksterrein Codrico

Katendrecht krijgt nieuwe impuls met herontwikkeling industrieel erfgoed

Het grote fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose. In de monumentale fabriek, een nieuw te bouwen toren (220 meter) en andere gebouwen komt woonruimte voor vele honderden (nieuwe) Katendrechters. In totaal komen er 1.500 woningen bij. Verder zijn er plannen voor een Maritiem Centrum dat in de Rijnhaven ligt. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten komt er een aaneengesloten wandelroute langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk.

Projectontwikkelaar RED Company, architectenbureau Powerhouse Company en de gemeente hebben een ontwikkelvisie gepresenteerd voor de laatste fabriek in ‘de Pols’ van Katendrecht. Met een Nota van Uitgangspunten begint binnenkort een participatieproces met de omgeving over de herontwikkeling van het fabrieksterrein van Codrico.

Betaalbare woningen voor Katendrecht

,,Een belangrijk industrieel erfgoed aan de Rijnhaven krijgt een prachtige nieuwe bestemming. Dit afgesloten fabrieksterrein wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe levendige Katendrecht’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ,,Het plan draagt ook bij aan de grote woningbouwopgave in onze stad. De helft van de woningen willen we in het betaalbare segment laten bouwen. Zo komen er veel nieuwe huizen bij voor de middengroepen die nu moeilijk aan een woning kunnen komen.’’ Betaalbaar segment is alles tot een koopprijs van 310.000 euro of maximaal 1.000 euro maandhuur. In het complex is ook ruimte voor 150 woningen in het sociale segment. Om betaalbaar te kunnen bouwen heeft de gemeente een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van 11 miljoen euro ingediend bij het rijk. Met deze regeling stelt de rijksoverheid een miljard beschikbaar voor de bouw van betaalbare woningen door heel Nederland.

Stedenbouwkundig plan

Fabrieksterrein Codrico (circa 1,8 hectare) wordt een bruisende plek met kantoren, winkels, horeca en cultuur. De gemeente Rotterdam en architectenbureau Powerhouse Company hebben daarvoor een stedenbouwkundig plan gemaakt. De herontwikkeling bestaat uit een woontoren (220 meter), een wandblok en een gebouw op het veld naast de fabriek. De architectuur is geïnspireerd op het industriële erfgoed. Een deel van het fabriekscomplex, namelijk het monumentale gebouw dat rijksmonument is, wordt gerestaureerd en krijgt een woonfunctie. De markante kubus op het dak die in de avond groen is verlicht, blijft behouden.

Verder is er een plan voor een Maritiem Centrum dat in het water van de Rijnhaven komt te liggen. Dit moet een plek worden voor maritieme ondernemers, wetenschap en cultuur. De exacte programmering is nog niet bekend.

Het fabrieksterrein ligt aan de Rijnhaven waar de gemeente een nieuw stadscentrum maakt. De herontwikkeling van het Codricoterrein is een belangrijke nieuwe stap in deze gebiedsontwikkeling. Door het verhuizen van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven flaneren, het zogenaamde Rondje Rijnhaven is dan af. Er komt ook een strand aan en een drijvend stadspark in de Rijnhaven die volgend jaar deels wordt gedempt.

Verplaatsing fabriek

Voor de herontwikkeling van het Codricoterrein is verplaatsing van de fabrieksactiviteiten noodzakelijk.  Na vertrek van de fabriek, die graan verwerkt voor de vee en voedselindustrie, zal er veel minder vrachtverkeer op Katendrecht zijn. Dat is goed voor de leefbaarheid van de woonwijk. De fabriek heeft ook vaarrechten in de Rijnhaven. Waar nu nog een derde van het wateroppervlakte van de Rijnhaven gebruikt wordt door de beroepsvaart, is straks wel recreatie op het water mogelijk.
 

Gerenommeerde architecten

Verschillende architecten werken onder leiding van projectontwikkelaar RED Company aan het plan voor de herontwikkeling van het Codricoterrein, zoals architectenbureau SHoP Architects (New York) dat tekent aan de toren, een ontwerp voor de herontwikkeling fabriek wordt gemaakt door Office Winhov en Crimson Architectural Historians, het ontwerp voor de openbare ruimte wordt gedaan door Delva Landscape Architecture & Urbanism en Powerhouse Company tekent het masterplan, kade-gebouw en veld-gebouw aan de zuidzijde. Architecte Francine Houben van Mecanoo heeft het ontwerp gemaakt voor het Maritiem Centrum.

Afbeeldingen