Direct naar de content

PERSUITNODIGING – Uitslagenavond gemeenteraadsverkiezing

Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart gaan 516.986 kiesgerechtigde Rotterdammers naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezing en 529.112 kiesgerechtigden voor de wijkraadsverkiezingen. Burgemeester Aboutaleb maakt woensdagavond de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezing (op lijstniveau) bekend in de burgerzaal van het Stadhuis.

Tijdens de verkiezingen zijn er ruim 400 stembureaus in Rotterdam waar Rotterdammers kunnen stemmen van 7.30 uur tot 21.00 uur. Op Rotterdam Centraal kan zelfs vanaf 6.30 uur worden gestemd. Voor de wijkraadsverkiezingen mogen ook 16- en 17-jarigen hun stem uitbrengen.

Live opkomstcijfers
Gedurende de dag is er een online live stream vanuit de StembureauApp met betrekking tot de opkomstcijfers van de twee afzonderlijke verkiezingen: https://opkomstenuitslag.nl/rotterdam.

Programma Uitslagenavond
20.00 uur – Inloop burgerzaal
20.30 uur – Welkomstwoord door presentator Sander de Kramer
21.05 uur – Burgemeester Aboutaleb presenteert opkomstcijfers van de gemeenteraadsverkiezing en de gemiddelde opkomst van de wijkraadsverkiezingen
22.30 uur – Bekendmaking tussentijdse voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezing op partijniveau
23.30 uur – Bekendmaking voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezing op partijniveau en zetelverdeling
24.00 uur – Einde

Gedurende de avond blikt presentator Sander de Kramer terug op de verkiezingsdag en de campagne met gasten in de zaal. De bovenstaande tijden zijn onder voorbehoud.

Persaccreditatie
In het Stadhuis is toegang op basis van accreditatie. Pers kan zich aanmelden op de volgende wijze:
• Schriftelijk verzoek met naam medium, persoonsnaam, functie, mailadres, telefoonnummer en geboortedatum.
• Schriftelijke verzoeken kunnen tot 14 maart, 12.00 uur gemaild worden.
• Alleen tijdige, volledige en schriftelijke verzoeken worden in behandeling genomen.
• Dinsdag 15 maart ontvangt de pers per mail een bevestiging. Deze is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.
• Pers heeft alleen toegang tot het stadhuis met de bevestigingsmail en geldig identiteitsbewijs. Geen bevestigingsmail en geen ID betekent dat u geen toegang krijgt tot het stadhuis.
• Over de bevestigings- of afwijzingsmail kan niet worden gecorrespondeerd.
• Verzoeken moeten gemaild worden naar: pers@rotterdam.nl.

Centrale stemopneming in Ahoy
Een dag na de verkiezingen vindt de centrale stemopneming plaats in Ahoy. Hier worden de stemmen van de gemeenteraad op kandidaatsniveau geteld. Een dag later, op vrijdag 18 maart, vindt de telling plaats van de wijkraadsverkiezingen. In totaal zijn er deze twee dagen zo’n 2.000 tellers actief, verdeeld over twee shifts.

Definitieve uitslagen
De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezing wordt op maandag 21 maart bekendgemaakt; de definitieve uitslag van de wijkraadsverkiezingen op woensdag 23 maart.