Direct naar de content

Persbericht

De Druk: film over het leven op straat en het maken van verkeerde keuzes

‘We gaan buit maken’ is straattaal voor geld verdienen. In de film De Druk van de Rotterdamse cineast Andre Pijnappel is de term vaak te horen. De film is geïnspireerd op het leven van initiatiefnemer van de film, Reggery Gravenbeek die opgroeide in het Rotterdamse Zuidwijk. Een van de basisregels waar hij al snel kennis mee maakte, was dat je niet klikt maar dat je moet opkomen voor je status op straat. Het leidde er uiteindelijk toe dat Reggery verkeerde keuzes maakte en in detentie belandde.

 

De Druk laat het leven van jongeren in een Rotterdamse volkswijk zien en houdt de jeugd een spiegel voor hoe het mis kan gaan. Voor mensen die niet bekend zijn met het straatleven geeft de film een reëel beeld hoe hard het leven op de straat is. En hoe moeilijk het is om te ontsnappen aan de invloed van je omgeving. ‘Je familie kan je allerlei belangrijke en goede waarden meegeven maar de invloed van de straat is vaak veel groter dan die van je familie,’ vertelt Reggery.

De film is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de gemeente Rotterdam en Open Rotterdam. Met steun van de gebiedscommissies Charlois en Feijenoord zal de film de komende tijd te zien zijn in een aantal huizen van de wijk. Daarbij zal er elke keer na de vertoning een gesprek gevoerd worden over dit thema met jongeren en professionals. Om het maatschapelijke probleem in de film breder bespreekbaar te maken, lopen er momenteel gesprekken met oa. Justitie, Reclassering, Young In Prison en Exodus. Inmiddels hebben ook organisaties buiten Rotterdam belangstelling getoond voor het project.

De film gaat op donderdag 26 oktober in premiere in theater Zuidplein.


Noot voor de redactie:

Voor de pers wordt een voorvertoning van de film gehouden op donderdag 19 oktober van 16.00 uur tot 18.00 uur. Hierbij zijn zowel de producent Andre Pijnappel als Reggery Gravenbeek aanwezig. Voor deze voorvertoning kunt u zich aanmelden via Kaboul Vermijs op telefoonnummer 06 34777094 of dedruk@cultuurconcreet.nl

Algemene informatie via Hans Donker, communicatieadviseur gebied Charlois

06 12867884 of jg.donker@rotterdam.nl