Direct naar de content

Persbericht bouwproductie Rotterdam 2023

Waar de landelijke trend is dat de bouwproductie daalt, is in Rotterdam de bouw van nieuwe woningen het afgelopen jaar gestegen. Dankzij het Doorbouwakkoord dat wethouder Zeegers afgelopen jaar sloot met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars, is de bouwproductie toegenomen. In 2023 is in Rotterdam gestart met de bouw van 3.178 woningen. Meer dan de helft hiervan valt in het betaalbare segment. Ook in 2024 blijft Rotterdam fors inzetten om te zorgen dat er genoeg woningen worden gebouwd. Zo start in de komende weken bijvoorbeeld het project Slinge 303 in Zuidwijk. En het hoofdgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis wordt momenteel omgetoverd tot woningen onder de naam ZuideR Carré.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). “Dit is heel mooi nieuws voor alle woningzoekenden. Daar doe je het voor. Ik ben ontzettend trots op de woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars die het afgelopen jaar de schouders eronder hebben gezet. Zij blijven duurzame woningen bouwen, waarvan meer dan de helft in het betaalbare segment. Ook dit jaar zetten we ons onverminderd in om te zorgen dat er zoveel mogelijk nieuwe woningen bijkomen in de stad.”

Doorbouwakkoord

Afgelopen jaar sloot wethouder Zeegers een Doorbouwakkoord om te zorgen dat de bouw niet kwam stil te liggen. Door gestegen rente, hoge materiaalprijzen en hoge bouwkosten dreigde er stagnatie van de productie. Zo’n 50 marktpartijen en corporaties sloegen de handen ineen. En dat heeft in 2023 zijn vruchten afgeworpen. Dankzij het Doorbouwakkoord staan er ook voor 2024 al veel startbouw momenten op de agenda. Daarnaast zorgden de Startbouwimpuls van het Rijk én de financiële steun vanuit de Startbouwregeling Rotterdam ervoor dat Rotterdam weer op de rit zit en voorloopt ten opzichte van andere gemeenten.

11.000 vergunningen aangevraagd

Ook aan het voorbereiden van nieuwe plannen is in 2023 volop doorgewerkt, In totaal zijn voor bijna 11.000 woningen vergunningen aangevraagd. De woningen zullen de komende jaren in aanbouw gaan. Ondanks dit hoge aantal aanvragen zijn de zorgen voor de komende jaren nog niet weg. Rotterdam zal de samenwerking met marktpartijen en corporaties blijven opzoeken om de woningen ook echt te realiseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ekin Yazbahar – Sonmez, bestuursvoorlichter wethouder Chantal Zeegers, 06 – 134 283 89 of e.yazbaharsonmez@rotterdam.nl