Direct naar de content

Persaankondiging: slotbijeenkomst De Wijk aan Zet!

Meer inspraak, middelen en mogelijkheden naar de Rotterdamse wijk

Hoe zorgen we dat meer Rotterdammers kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen? Hoe geven we meer ruimte aan de wijkdemocratie? Hoe krijgen we, kortom, de wijk aan zet? Na een maand lang stadsgesprekken te hebben gevoerd met verschillende Rotterdammers over een optimale wijkdemocratie is het tijd om te oogsten. Op vrijdag 5 maart aanstaande organiseert het college de online slotbijeenkomst De Wijk aan Zet! met onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb en de wethouders Roos Vermeij en Arjan van Gils.

De wijk aan zet!
Rotterdammers maken zelf de wijk. Ze weten precies wat er speelt en wat er moet gebeuren. Logisch dat meedoen, meedenken en meebeslissen daarbij hoort. Maar hoe zorgen we er samen voor dat dit ook gebeurt? Hoe geven we meer ruimte aan de wijkdemocratie? Kortom, hoe krijgen we de wijk aan zet? Deze vraag stond een maand lang centraal tijdens een serie stadsgesprekken over de toekomst van de wijkdemocratie.

Een startbijeenkomst en 18 bijeenkomsten in de wijken: in één maand tijd vonden er met veel verschillende bewoners gesprekken plaats over directe vormen van wijkdemocratie en betrokkenheid van de wijken. Met de opbrengt van de gesprekken wil het college van burgemeester en wethouders de voorgestelde bouwstenen voor een andere vorm van wijkdemocratie verder uitbouwen en verrijken.

Slotbijeenkomst
Op 5 maart is het tijd om te oogsten. Want wat is er uit de gesprekken gekomen? Waar wil en kan de wijk over beslissen? En, hoe zorgen we er samen voor dat alle Rotterdammers kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen?

Tijdens de slotbijeenkomst kijken we met elkaar terug én vooruit. Samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb, actieve Rotterdammers, wethouders Arjan van Gils (Organisatie) en Roos Vermeij (Wijken en kleine kernen), Mayra dos Reis van Young010 en hoogleraar Bestuurskunde Arwin van Buuren (EUR). En niet te vergeten: onze kersverse stadsdichter Anne Vegter die speciaal voor deze bijeenkomst een gedicht schreef.

Voor alle Rotterdammers
Deze uitnodiging is bedoeld voor álle Rotterdammers, ondernemers, maatschappelijke instellingen, journalisten en experts uit onze mooie stad. Iedereen is van harte uitgenodigd om de bijeenkomst online bij te wonen. We starten om 16.00 uur, de bijeenkomst is via deze link te volgen.

Programma
5 maart 2021 16.00 -17.30 uur
Livestream via YouTube vanuit debatcentrum Arminius
Moderator: Marianne van den Anker
Chat met de stad: Lot Mertens

Participatie
Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Mayra dos Reis (Young010) over participatie en aandacht voor de wijken & de (jongere) Rotterdammers.

Reflectie op de bouwstenen
Arwin van Buuren (EUR), Mustapha Eaisaouiyen (Vers Beton), enkele actieve bewoners en raadsleden Jimmy Smet (Groen Links) en Christine Eskes (CDA) reflecteren op de opbrengsten uit de stadsgesprekken over de vier bouwstenen.

Hoe gaan we het fixen
Met enkele bewoners en wethouder Arjan van Gils gaan we het gesprek aan over de rol van de ambtelijke organisatie in het organiseren van meer geld en inspraak naar de wijken.

Gedicht van onze stadsdichter Anne Vegter

Tijd om te oogsten
Wat is de oogst van de afgelopen maand? En hoe gaan we nu verder? Het laatste woord is aan wethouder Roos Vermeij.

Tijdens de livestream kunt u via een chatfunctie vragen stellen die we aan de gasten voorleggen.

Afbeeldingen

  • Foto: Eric Fecken