Direct naar de content

Passagiersschip Volendam wordt noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen

1400 bedden in de Merwehaven

In samenwerking met:

Holland America Line heeft een overeenkomst gesloten met Rotterdam om een passagiersschip beschikbaar te stellen voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Op verzoek van het rijk heeft de stad dit mooie aanbod aanvaard. De Volendam gaat op 2 april voor anker in de Merwehaven en zal daar voor drie maanden als noodopvang dienst doen voor maximaal 1400 mensen.

Hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt is ongewis, maar het rijk houdt rekening met een grote toestroom van vluchtelingen in de nabije toekomst. De gemeenten zijn verzocht op korte termijn voor noodopvang te zorgen. Met de komst van de Volendam komt die opvang snel beschikbaar voor een groot aantal mensen. Personeel van Holland America Line zorgt voor eten & drinken, schoonmaak en beveiliging aan boord. De gemeente Rotterdam regelt i.s.m. maatschappelijke organisaties, waaronder Het Leger des Heils, de medische en sociale zorg en onderwijs voor de kinderen. Deze noodopvang komt bovenop de 1000 plekken die Rotterdam het rijk heeft toegezegd.

Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans: de humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne dwingen ons tot nationale daadkracht. Daarom stroopt Rotterdam de mouwen op, in samenwerking met heel veel maatschappelijke organisaties, bewoners en het bedrijfsleven. De overeenkomst met Holland America Line, een bedrijf dat zo nauw verbonden is met de geschiedenis van Rotterdam, komt niet alleen als geroepen; het is hartverwarmend.

NB niet voor publicatie:

Wethouder Vincent Karremans brengt maandag 4 april van 10.30 tot 11.30 uur een bezoek aan de Volendam.
Vertegenwoordigers van de pers zijn daarbij welkom. Vanwege veiligheidsmaatregelen is aanmelden verplicht: stuur s.v.p. vóór zondag 3 april 17.00 uur een e-mail met uw paspoort- of rijbewijsgegevens (naam + geboortedatum, ID-nummer + vervaldatum).
Aan boord is een gezondheidsverklaring (ter plekke invullen) en een geldige QR-code verplicht.

Komende tijd
Medio volgende week komen de eerste mensen aan boord, als eersten Oekraïense vluchtelingen die nu nog in hotels in Rotterdam verblijven. Deze hotels hebben slechts voor enkele weken ruimte beschikbaar. Oekraïners die de komende weken naar Rotterdam komen, kunnen op de Volendam terecht. Deze extra opvangcapaciteit biedt de overheid en marktpartijen de tijd om duurzamere opvang en huisvesting te realiseren, met het oog op de toekomst en het tekort aan passende woningen op de huizenmarkt.

Holland America Line
is van oorsprong een Rotterdamse onderneming. Duizenden landverhuizers vanuit heel Europa gingen op de Wilhelminakade aan boord voor de overtocht naar de Nieuwe Wereld. Het huidige Hotel New York was het hoofdkantoor. Mede vanwege deze historische band besloot het Amerikaanse bedrijf met Rotterdam samen te werken.

Gus Antorcha, president-directeur Holland America Line: We are in a unique position to accommodate the immediate need for food and housing, so we felt it was important to work with the city of Rotterdam and charter this ship. Our company was founded in Rotterdam around the mission of helping immigrants find a better life. So today we’re proud to be a small part of a similar mission for Ukrainians who have tragically been displaced.

Foto’s van de Volendam (en het identieke zusterschip).