Direct naar de content

Passagiers ferry’s geen toegang meer tot de Rotterdamse haven

Veerdiensten die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen per direct geen passagiers meer vervoeren. De ferry’s kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs. Burgemeester Aboutaleb heeft dit besluit vanavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen. Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke mutatie van het COVID 19 virus rondwaart, verder beperken.

Om de ferry’s de toegang tot de haven te ontzeggen is gebruik gemaakt van de regionale havenverordening waarmee havenmeesters schepen geheel of gedeeltelijk de toegang tot de Nederlandse havens kunnen ontzeggen. Het besluit dat vandaag genomen is geldt niet alleen voor Rotterdam, maar ook voor de andere Nederlandse havens die worden aangedaan door ferrydiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk.  De maatregel geldt ook voor passagiers met een Nederlandse nationaliteit.

De veerdiensten blijven varen voor vrachtwagens met goederen. Dit is in lijn met de aanpak voor de luchtvaart, waar vrachtvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland mogelijk blijven.

Deze nieuwe stap volgt na de instelling van het vliegverbod dat sinds vanmorgen van kracht is. De komend dagen zal het Rijk in nauwe samenwerking met de andere EU-lidstaten kijken naar de mogelijkheden om de import van het virus vanuit het Verenigd Koninkrijk verder te beperken.