Direct naar de content

Partijen slaan handen ineen voor aanpak stationsgebied Prins Alexander

Kwaliteitsverbetering van openbare ruimte zorgt voor impuls Rotterdam Oost, stad en regio

De komende jaren krijgt het gebied rond station Rotterdam Alexander een complete make-over. Om dat te realiseren hebben vijfentwintig betrokken ondernemers en investeerders de handen ineen geslagen. Vandaag nam wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Buitenruimte) de plannen hiervoor van hen in ontvangst. In Plan Oost heeft wethouder Eerdmans al een half miljoen euro gereserveerd voor het aanpakken van deze buitenruimte. Eerdmans: “Wij zijn enorm trots op de gezamenlijke energie die in dit gebied leeft, wat tot deze mooie plannen heeft geleid. Samen zorgen we voor een stevige impuls in dit economische centrum en ov-knooppunt. Voor Rotterdam Oost, de stad en de regio.”

Afspraken
De omgeving van het station Rotterdam Alexander ziet er versleten uit en heeft weinig uitstraling. Bewoners, reizigers, ondernemers, eigenaren en andere gebruikers onderkennen dat. De betrokken partijen zijn eensgezind: de openbare ruimte in het stationsgebied is aan vernieuwing toe. Om tot gezamenlijke investeringen te komen hebben de partijen tien afspraken beschreven in een zogenaamde propositie. Zo zeggen de private partijen onder andere toe extra te investeren in meer vergroening, duurzame innovaties en het verlevendigen van het winkelgebied.

Pitches
In aanvullende korte pitches hebben vijf organisaties hun beeld voor de toekomst van het gebied uit de doeken gedaan. Zo presenteerde ontwikkelaar OVG de herontwikkeling van hun kantoorpanden. Eneco wil met de eigenaren in het gebied werken aan proefopstelling van de ‘smart city hub’, waarbij straatverlichting gecombineerd wordt met bijvoorbeeld WiFi. En richt Hart voor Prins Alexander zich op placemaking op en rond het Prins Alexanderplein. Ook liet NS zien hoe de herontwikkeling van het treinstation en metrostation tot een modern OV-knooppunt eruit gaat zien.

Betrokken partijen
De komende periode bestendigen de alliantiepartners de gemaakte afspraken, want samenwerken is samen investeren. De herontwikkeling van Knooppunt Alexander, waarin NS, ProRail, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Gemeente Rotterdam en het programma Beter Benutten Vervolg gezamenlijk investeren, vormen een belangrijk vliegwiel voor de bredere kwaliteitsverbetering in het stationsgebied. De 23 gemeenten die samenwerken in de metropoolregio hebben er belang bij dat het buitengebied van het station wordt opgeknapt, omdat dat meer reizigers naar het station trekt.

De propositie is hier te lezen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl