Direct naar de content

Parkeren in Rotterdam voordeliger in garages dan op straat, P+R in de weekenden gratis

Met de maatregelen uit het parkeerplan wil de gemeente automobilisten aanmoedigen om aan de rand van de stad of in garages te parkeren. “In Rotterdam kiezen we bewust voor een leefbare stad, op straat willen we onze kinderen zien spelen en willen we een terrasje pakken. Auto’s zien we liever in garages dan op straat,” zegt Pex Langenberg (wethouder mobiliteit en duurzaamheid). Rotterdam bevordert de City Lounge met nieuwe tarieven en nieuwe regelingen voor vergunning- en abonnementhouders.

Rotterdam wil bezoekers en forenzen die met de auto naar de stad komen aan de rand van de stad op de P+R-terreinen laten parkeren. Alle vijftien P+R-terreinen zijn vanaf 1 januari 2017 in het weekend gratis als er ook van het openbaar vervoer gebruik wordt gemaakt. Bij de drie betaalde P+R-terreinen Slinge, Kralingse Zoom en Alexander betaalt de automobilist van maandag tot en met vrijdag € 2,- per dag in combinatie met het OV. Bedrijven in het Centrum kunnen voor medewerkers die buiten de stad wonen voor € 30,- per maand een abonnement bij een P+R-terrein afnemen.

Parkeren in stadsgarages voordeliger dan op straat
Parkeren in de gemeentelijke parkeergarages (stadsgarages) in het centrum wordt goedkoper. Vanaf 1 januari is het standaardtarief € 2,- per uur, waar mensen op straat  € 3,20 of € 4,- betalen voor parkeren. Stadsgarages zijn bijvoorbeeld Meent, Schouwburgplein (I en II) en Museumpark. Het parkeertarief buiten het centrum blijft € 1,67 per uur.

Online reserveren is goedkoper parkeren
Op de website www.parkereninrotterdam.nl kan de automobilist online reserveren in de stadsgarages en betaalt dan voor twee uur parkeren € 3,-. Voor bioscoop- en museumbezoekers, dagjesmensen en hotelgasten zijn er voordeelkaarten te verkrijgen. Voor parkeren tussen 22.00 uur en 06.00 uur in een stadsgarage in het centrum geldt een aangepast tarief van €1,- per uur.

De gehandicaptenvergunning
Rotterdammers met een Europese Gehandicaptenkaart krijgen persoonlijk informatie over de mogelijkheden van de stadsbrede parkeervergunning voor gehandicapten. Uit de cijfers blijkt dat deze vergunning nog niet bij iedereen –die er recht op heeft- in het bezit is. Zo kunnen zij met die vergunning, naast de reguliere regelingen, vanaf 1 januari 2017 een abonnement aanvragen voor vier uur gratis parkeren in stadsgarages.

Bezoekers- en mantelzorgvergunning flexibel betalen
Bewoners met een bezoekersvergunning of mantelzorgvergunning gaan vanaf april 2017 veel flexibeler betalen voor het parkeren van hun bezoekers, namelijk € 0,05 per 10 minuten. Dan betalen zij voor de feitelijk geparkeerde tijd, terwijl dat nu per dagdeel is.

City Lounge
De gemeente Rotterdam werkt aan een leefbare stad, de City Lounge. Waar het aangenaam is om te wonen en waar ruimte is voor groen en spelende kinderen op straat. De winkelstraten in de wijken zijn goed bereikbaar en de gemeente streeft naar gezondere lucht in de stad. Het parkeerplan 2016 – 2018 ondersteunt alle aspecten van de City Lounge waarbij parkeren onderdeel is van de verschillende wensen voor lanen, pleinen en straten van Rotterdam.

Meer informatie
De nieuwe tarieven en aanvullende regelingen en het Parkeerplan Rotterdam 2016 – 2018 kan men nalezen op de website www.rotterdam.nl/parkeren. Op www.parkereninrotterdam.nl staat alle informatie over de stadsgarages en de voordeelkaarten en daar is het mogelijk om parkeren te reserveren.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl