Direct naar de content

Overhandiging koninklijke lintjes aan vrijwillige brandweer

Burgemeester Aboutaleb en locoburgemeester Wijbenga overhandigen woensdag 1 juli de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan 21 leden van de vrijwillige brandweer. De jaarlijkse lintjesregen verloopt dit jaar anders vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken vindt de lintjesregen in april plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar werden de onderscheiden brandweerlieden toen thuis gebeld, omdat er geen samenkomsten mogelijk waren in april.

Openlucht
Met de versoepeling van de coronamaatregelen zijn samenkomsten in juli weer beperkt mogelijk. In een openluchtbijeenkomst krijgt elke brandweerman het lintje in een mooi blauw doosje overhandigd. De gedecoreerden staan in zeer klein gezelschap aan een persoonlijke tafel, waar de burgemeester of locoburgemeester langs loopt. Na de overhandiging mag een persoon uit hetzelfde huishouden het lintje opspelden. Er is voor een alternatieve locatie gekozen omdat in Rotterdam relatief veel onderscheidingen overhandigd worden en er zo ook directe familie bij aanwezig kan zijn.

Professionals
Nederland telt veel vrijwillige brandweermensen. Goed opgeleide, goed getrainde professionals. Mensen om trots op te zijn. Als lid van de vrijwillige brandweer lever je vrije tijd in voor het maatschappelijk belang. Iets dat vaak lastig te combineren is met een reguliere baan en een gezin. Toch is dat precies wat de onderscheiden brandweermannen al jarenlang doen. Hun dienstjaren variƫren van twintig tot en met veertig jaar.

De Orde van Oranje-Nassau
Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Er zijn zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Op basis van vrijwillige diensten kunnen mensen benoemd worden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.