Direct naar de content

Oplevering eerste tracédeel Blauwe Verbinding

Extra water voor het Zuiderpark

Het eerste deel van de Blauwe Verbinding, vanaf het Zuiderpark tot in het Zuidelijke Randpark, is klaar. De singels zijn met elkaar verbonden en er zijn bruggen, kanosteigers en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Door de aanleg van een recreatiesluis bij het Zuidelijk Randpark kan er eenvoudig extra water richting het Zuiderpark stromen.

Vanmiddag stelde de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen, samen met Bas Nootenboom van Natuur- en Recreatiegebied IJsselmonde, de recreatiesluis met een druk op de knop officieel in werking. Hiermee is de oplevering van het eerste tracédeel van de Blauwe Verbinding een feit. Vervolgens gaven zij het startsein voor de werkzaamheden in een volgend deel van de Blauwe Verbinding: het Zuidelijk Randpark.

Tijdens het bijbehorende aqua-evenement maakten kinderen plezier in de kano’s en bubbles op het water. Ze bakten broodjes, plakten bootjes en gingen op de foto met Droppie Water. De aanwezige boswachters vonden een luisterend oor en vertelden over de natuur in de buurt en langs de Blauwe Verbinding.

De Blauwe Verbinding
De Blauwe Verbinding is een waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het Zuidelijk Randpark, de Koedood, het toekomstige landschapspark ‘het Buijtenland’ in Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. De verbinding brengt schoon zoet water voor het gebied en het Zuiderpark, vormt een 13 km lange recreatieve doorvaarbare route en verbindt de verschillende groengebieden met elkaar.

De recreatiesluis in het Havenspoorpad vangt het hoogteverschil in het waterpeil op tussen Rotterdam en het Zuidelijk Randpark. Door de aanleg van deze sluis en de aanwezigheid van diverse verbindingen voor water onder wegen (duikers) en een gemaal om het water door te pompen, kan er nu zonder omweg een grote hoeveelheid water richting het Zuiderpark stromen. De aanleg van de hele Blauwe Verbinding duurt nog een aantal jaren.

Betrokken partijen
Binnen het project de Blauwe Verbinding werken verschillende partijen samen: de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Charlois, de gemeente Barendrecht, de gemeente Albrandswaard, het waterschap Hollandse Delta, de provincie Zuid-Holland, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en Stadsregio Rotterdam. Het Aqua-evenement voor de kinderen werd georganiseerd in samenwerking met TOS

Kijk voor meer informatie op: www.rotterdam.nl/blauweverbinding


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Van Huffelen, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl