Direct naar de content

Openingsceremonie Eurovisie Songfestival in Cruise Terminal Rotterdam

Rotterdam legt circulaire loper uit voor artiesten

Rotterdam legt op zondag 10 mei een circulaire loper uit voor alle artiesten en delegaties van het Eurovisie Songfestival. Daarmee geeft de gaststad een duurzaam én goud tintje aan het traditionele ‘Red Carpet Event’ van het liedjesfestijn. De aansluitende Openingsceremonie vindt plaats in de Cruise Terminal Rotterdam. Dat maakte gaststad Rotterdam vandaag bekend.
 

Voordat de gasten arriveren in de Cruise Terminal Rotterdam, worden zij volgens songfestival-traditie welkom geheten tijdens het ‘Red Carpet Event’. Rotterdam doet dat dus niet op een klassieke rode, maar op een innovatieve circulaire loper die grotendeels bestaat uit 100% recyclebare gouden tapijttegels. De gouden kleur staat symbool voor de waarde van afval. Want in een circulaire wereld is afval goud waard.

Circulair
Rotterdam wil de eerste klimaatpositieve stad van Europa worden. Al in 2030 is circulair de maatstaf. Het is dan ook logisch dat de Maasstad naar een zero waste en zo circulair mogelijk Eurovisie Songfestival streeft. “Rotterdam is hard op weg koploper duurzaamheid te worden. Niet voor niets is onze ambitie om naast een fantastisch feest voor de stad de Rotterdamse editie van het songfestival de meest duurzame tot nu toe te laten zijn. De circulaire loper is daar het symbool van.” benadrukt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid).

Spetterende opening
Bij de Cruise Terminal Rotterdam zijn ze ook maar wat trots dat ze het startsein voor het Eurovisie Songfestival mogen geven. “Het is een prachtige plek met een uniek uitzicht en er zijn veel bijzondere verhalen aan verbonden. Natuurlijk een aankomstplek voor internationale bezoekers van de stad en daarnaast worden er al jarenlang legendarische evenementen georganiseerd. We gaan er een spetterende opening van maken, die onze mooie stad eer aandoet”, vertelt Jelmar van der Wel, Sales Manager Cruise Terminal Rotterdam.

Circulair tapijt
De festival-loper waar alle delegaties op arriveren laat zien dat afval vaak een belangrijke grondstof is voor nieuwe producten. De circulaire loper wordt gemaakt van eindeloos te recyclen tapijttegels. Tarkett, een bedrijf dat circulair werkt en gespecialiseerd is in het recyclen van tapijttegels, is gestart met de productie van het goudkleurige, circulaire tapijt. Het tapijt krijgt een glansrol op ’s werelds grootste muziekevenement en komt letterlijk in aanraking met de artiesten.
 
Blijvende herinnering
Nadat de circulaire loper zijn ‘moment of fame’ met de sterren heeft gehad, maakt hij zich op voor zijn tweede leven. Het Rotterdamse The Talk OF The Town (TTOTT), dat al producten maakte met restmateriaal van Rotterdamse iconen als de Hef en Willemsbrug, gaat aansluitend met de loper aan de slag. Zo kunnen liefhebbers een circulair stukje van dit memorabele moment in huis halen. Een blijvende herinnering aan het Eurovisie Songfestival én aan het feit dat afval goud waard is.


Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met Ingrid Adriaanse, Press Officer ESC 2020 Host City Rotterdam via i.adriaanse@rotterdam.nl of 06 – 45 81 08 95 of met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl