Direct naar de content

Opening Rotterdams onderwijsjaar en fototentoonstelling Carel van Hees

Op donderdag 25 augustus wordt het nieuwe onderwijsjaar in Rotterdam officieel geopend. In de Burgerzaal van het Stadhuis spreekt wethouder Hugo de Jonge over de toekomst van het Rotterdamse onderwijs en onderwijsbestuurder Huub van Blijswijk (BOOR) over zijn gevoel van ‘trots’ op het Rotterdamse onderwijs. Leerlingen vertellen over wat zij nu vinden van het onderwijs in Rotterdam. De officiële opening van het onderwijsjaar wordt gedaan door 4 Rotterdamse leraren. Aansluitend wordt de fototentoonstelling 'School in Rotterdam' van Fotograaf Carel van Hees geopend.

Onderwijsstad van het Jaar
Rotterdam is vanaf 1 oktober Onderwijsstad van het Jaar. De Stichting Nationale OnderwijsWeek heeft voor Rotterdam gekozen omdat het onderwijsbeleid het resultaat is van een directe samenwerking tussen de gemeente, leraren, scholen en schoolbesturen. Rotterdam wil het onderwijsjaar aangrijpen om onderwijsvernieuwing verder tot stand te brengen. Daarom dan ook het motto ‘Bouwen aan de toekomst’. Rotterdam is het komende jaar het ‘living lab’ waar onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en andere partijen werken aan toekomstgericht onderwijs: het onderwijs dat talent en vernieuwingskracht herkent en benut; dat jongeren een perspectief geeft op een baan en dat een bijdrage levert aan de vitaliteit en de economische ontwikkeling van de stad.

Rotterdam organiseert als Onderwijsstad een serie spraakmakende en (inter)nationale evenementen. In de aanpak om de jonge Rotterdammers het best mogelijke onderwijs te bieden, staat de leraar centraal. Zij hebben het beste zicht op wat leerlingen nodig hebben. Dag in dag uit maken zij het verschil in het leven van de leerlingen.

Enkele voorbeelden van evenementen: leraren kunnen bij elkaar een kijkje in de keuken nemen tijdens Onderwijssafari’s en Rotterdam lanceert een toolkit techniekonderwijs voor het primair onderwijs. Met ingang van schooljaar 2016/2017 start Rotterdam met de Erasmus Excellentie Leergang voor de meest ambitieuze leraren en is er een leerroutekaart waar leerlingen en ouders een beter overzicht krijgen van de opleidingsmogelijkheden. De website Onderwijs010.nl biedt een regelmatig overzicht van alle activiteiten.

Tentoonstelling ‘School in Rotterdam’ van Carel van Hees
Carel van Hees volgde als “embedded fotograaf” maandenlang het onderwijs op zoek naar het menselijke aspect op scholen in Rotterdam. Jonge mensen op de rand van volwassenheid, vol van verwachting, bravoure en levenslust. Hij fotografeerde verschillende leeftijdsgroepen, de relatie tussen leraar en leerling en het proces van frustratie en euforie. Hiervoor bezocht hij in een jaar tijd Rotterdamse basisscholen, middelbare scholen, beroepsopleidingen, de universiteit en het speciaal onderwijs. De foto’s zijn van 25 augustus tot en met 9 oktober te zien in de hal van het Timmerhuis, naast museum Rotterdam.

Carel van Hees: “Onderwijs is ontwikkeling en groei, overbrengen van kennis en begrip, maar ook het aanleren van vaardigheden. Een vrij abstract gebeuren om te visualiseren. Het zit in de taal en in het hoofd van de leraar en de leerling. Dat proces heb ik geprobeerd te vertalen naar beeld. Ik ben in het onderwerp gaan zitten als een flaneur en een jager: kijken, toeslaan en stelen”.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het voorjaar in het Rijksmuseum onder de titel Document Nederland, Carel van Hees fotografeert onderwijs in Rotterdam. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, het Rijksmuseum en het Mondriaan Fonds. De tentoonstelling staat in de hal van het Timmerhuis en is dagelijks gratis te bezoeken.


Programma opening
16.00 uur Opening en welkom door host Renée van Eijk in de Burgerzaal
16.05 uur Leerlingen vertellen over hun beleving van het onderwijs
16.10 uur Fotograaf Carel van Hees over zijn impressies van het Rotterdamse onderwijs
16.20 uur Onderwijsbestuurder Huub van Blijswijk over zijn trots
16.30 uur Optreden van Harry-Jan Bus
16.45 uur Wethouder Hugo de Jonge over de toekomst van het Rotterdamse onderwijs
16.55 uur Opening van het onderwijsjaar door 4 Rotterdamse leraren
Onder muzikale begeleiding van Harry-Jan Bus vertrek naar de hal van het Timmerhuis waar de opening wordt verricht van ‘School in Rotterdam’ van Carel van Hees
17.00 uur Aansluitend borrel in de hal van het Timmerhuis (Halvemaanpassage).


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 57 53 75 81 of aj.dees@rotterdam.nl

Voor meer informatie over de tentoonstelling: Cultureel Denkwerk, Eric Dullaert, tel. 06 54 28 55 48.

Foto’s (Carel van Hees): basisschool Oranje-Nassau en Zuiderpark VMBO.