Direct naar de content

Op 16 maart voor twee verkiezingen naar de stembus: gemeenteraad en wijkraden

Deze week vallen de stempassen op de mat van alle stemgerechtigde Rotterdammers. Hiermee kunnen zij op 16 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing en de verkiezing van de wijkraad in hun wijk. Aan iedereen daarom de oproep: bewaar je stempas goed!

Stemgerechtigde Rotterdammers ontvangen één of twee stempassen. Kiezers vanaf 16 jaar mogen stemmen voor de wijkraden en kiezers vanaf 18 jaar mogen stemmen voor beide verkiezingen. Stemmen voor de wijkraad kan alleen in een stembureau in de eigen wijk.

Stempas in de brievenbus
Rond 24 februari zijn alle stempassen bezorgd. Een stempas is nodig om te mogen stemmen. Voor iedereen geldt dus: bewaar je stempas goed! Stempas kwijt of geen stempas ontvangen? Vraag dan vóór vrijdag 11 maart 17.00 uur een vervangende stempas aan via Rotterdam.nl/verkiezingen of stap binnen bij onze publiekslocatie aan de Coolsingel 40. Voor vragen over de stempassen is er een speciaal telefoonnummer opengesteld: 010 267 3070.

Vroegstemmen
Op maandag 14 en dinsdag 15 maart kunnen kiezers al hun stem uitbrengen. Voor dit zogenoemde vroegstemmen zijn deze twee dagen zo’n 50 stembureaus geopend. Op woensdag 16 maart zijn ruim 400 stembureaus open. De stembureaus bevinden zich verspreid door de stad. De locaties van de stembureaus staan vermeld op de kandidatenlijst die kiezers begin maart ontvangen. De stembureaus zijn ook online te vinden via rotterdam.nl/verkiezingen.

Coronarichtlijnen
Op alle stembureaus volgt de gemeente de landelijke coronarichtlijnen. Door de aangekondigde versoepelingen per 25 februari vervalt een aantal maatregelen in het stemlokaal, waaronder de mondkapjesplicht en het verplicht houden van 1,5 meter afstand. De basismaatregelen blijven gelden, dus als iemand klachten heeft blijft deze persoon thuis. Iedereen moet zich veilig voelen om te kunnen stemmen, daarom worden de stemlokalen wel, waar mogelijk, zo ingericht dat aanwezigen altijd voldoende afstand kunnen houden. Er zijn kuchschermen aanwezig en de handcontactpunten in het stemlokaal worden regelmatig schoongemaakt.

Volmacht
Kan een kiezer niet zelf naar een stembureau gaan, dan kan een andere kiezer voor deze persoon gaan stemmen door middel van een volmacht. Dat kan door de achterkant van de stempas in te vullen en de stempas en een kopie van het identiteitsbewijs mee te geven aan de kiezer die gaat stemmen.

Vrijwilligers nodig
De gemeente organiseert de verkiezingen met de inzet van veel vrijwilligers. Van het vroegstemmen op maandag 14 maart tot en met het tellen van de stemmen op vrijdag 18 maart zijn zo’n 12.000 vrijwilligers nodig. Tot aan de verkiezingen is de oproep aan Rotterdammers om zich aan te melden om mee te helpen. Stembureauleden en tellers ontvangen hiervoor een vergoeding. Aanmelden kan via www.mijnstembureau.nl.

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezing voor zowel gemeenteraad als wijkraden is te vinden op www.rotterdam.nl/verkiezingen of via het gemeentelijke telefoonnummer 14010.