Direct naar de content

Ontwerp renovatie Museum Boijmans Van Beuningen door Mecanoo architecten

Mecanoo architecten gaat het ontwerp maken voor de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Een beoordelingscommissie heeft unaniem gekozen voor Mecanoo als winnend architectenbureau. De gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen zijn verheugd om met Mecanoo, onder leiding van Francine Houben, het ontwerpproces te starten.

Beoordelingscommissie
Een beoordelingscommissie van experts op het gebied van restauratie, renovatie en museale omgevingen heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem voor Mecanoo gekozen. De commissie bestond uit rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect André van Stigt, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, de directie en experts van de gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.

Visie toekomstbestendig museum
De beoordelingscommissie is zeer te spreken over de integrale visie en de allesomvattende benadering van Mecanoo. De visie bevat flexibiliteit om tot goede ontwerpoplossingen te komen voor bestaande knelpunten. Centraal staan een betere beleving van het museum, verbinding van het museum met het Museumpark en de stad en restauratie en verduurzaming van de monumentale bouwdelen.

Francine Houben: “Het team van Mecanoo heeft met een enorme inzet gewerkt aan de visie. De komende maanden gaan we met dezelfde energie onze visie verder uitwerken. De monumentale gebouwen worden in ere hersteld, de route door Boijmans wordt meer logisch en er ontstaat een betere verbinding met de stad en het Museumpark.”

Directeuren Ina Klaassen en Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen zijn opgetogen over de keuze voor Mecanoo: “De stad en de collectie verdienen het en wij zijn iedereen die zich achter het museum schaart dankbaar voor de steun en de lange adem. Met de keuze voor Mecanoo kijken we uit naar een gastvrijer museum met een intense publiekservaring en een prachtige verbinding met het Museumpark en de straat.”

Vervolg en planning
In de komende maanden werkt Mecanoo, in samenwerking met de gemeente en Museum Boijmans Van Beuningen, de visie voor de renovatie van het museum verder uit tot een ontwerp. Momenteel treft de gemeente voorbereidingen om het museumgebouw asbestvrij te maken. In 2022 start de daadwerkelijke renovatie. Het gerenoveerde museum heropent naar verwachting in 2026.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:
– Joachim Kost, voorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 39 10 73 81, mj.kost@rotterdam.nl
– Hanneke Hollander, Head of Business Development and Public Relations Mecanoo, tel. 06-51519402, hanneke.hollander@mecanoo.nl
– Daniël Bouw, hoofd Marketing en Communicatie Museum Boijmans Van Beuningen, tel. 06 18 55 55 09, bouw@boijmans.nl

Voor de mediakit met daarin high res beeldmateriaal van het museum (heden en verleden), zie: https://boijmans.pr.co/media_kits/221164/