Direct naar de content

Onthulling gouden tegel van plastic afval bij Maritiem Museum

Met 250 tegels meer aandacht voor zwerfaval in Rotterdamse wateren

Vandaag onthulden wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) samen met Bert Boer (directeur Maritiem Museum Rotterdam) de eerste gouden straattegel ‘Hier begint de zee’ aan de kade bij het museum. De tegel, grotendeels gemaakt van plastic afval uit Rotterdamse wateren, is de eerste van in totaal 250 stuks die samen met Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam verspreid worden gelegd in de regio Rotterdam. De tegels met daarop de tekst ‘Zorg dat afval niet in zee belandt. Ruim het op.’ zijn bedoeld om mensen bewust te maken van de noodzaak om afval in de bak te gooien zodat we samen voor schone wateren zorgen.

Extra tegels cadeau
De komende periode worden de eerste 50 tegels gelegd op diverse openbare plekken in de stad waar afval in zee kan komen. Dat is aan kades, maar bijvoorbeeld ook bij rioolputten of gewoon op pleinen en straten. Immers; overal waar afval op straat belandt, kan het de sloot inwaaien. Daarnaast geeft de gemeente 25 extra gouden tegels weg aan organisaties en/of initiatieven die ook een actieve bijdrage leveren aan schone wateren. Organisaties die in aanmerking willen komen kunnen zich vanaf 1 september opgeven via het Instagram- of Facebookaccount van Rotterdam Circulair.

Strategie Marien Zwerfafval
Het leggen van de gouden tegels is onderdeel van de gemeentelijk strategie Marien Zwerfafval. Deze strategie omvat een brede aanpak om de Rotterdamse wateren schoon te krijgen en schoon te houden.

Samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties doet de gemeente er alles aan om te voorkomen dat er plastic afval in het water komt”, licht wethouder Arno Bonte toe. “Plastic dat toch in het water terechtkomt, halen we er zo snel mogelijk uit. Zo voorkomen we dat het naar zee toe spoelt en in de magen van vissen of vogels terechtkomt. De gouden tegels helpen in het bewust maken van het schoon houden van het water.”

Plastic uit Rotterdamse wateren
De tegels zijn gemaakt van plastic afval dat grotendeels afkomstig is uit de Rotterdamse wateren en worden geproduceerd door Better Future Factory, pioniers in het recyclen van plastic tot grondstof voor 3D-printers.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de gouden tegels op: rotterdamcirculair.nl/hierbegintdezee
Kijk voor meer informatie over de aanpak van zwerfafval in de Rotterdamse wateren op rotterdam.nl/afvalvrijewateren

Afbeeldingen

  • Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) en Bert Boer (directeur Maritiem Museum Rotterdam) leggen samen de eerste gouden straattegel ‘Hier begint de zee’ aan de kade bij het museum