Direct naar de content

Ontdek de stofwisseling van Rotterdam

6e Internationale Architectuur Biƫnnale (IABR) brengt met Urban Metabolism de stromen van de stad in beeld

Tijdens de 6e Internationale Architectuur Biënnale (IABR) presenteert Rotterdam zich op de tentoonstelling van het IABR-Projectatelier Rotterdam met ‘Urban Metabolism’. ‘Urban Metabolism’ onderzoekt hoe stofstromen zoals voedsel, water en afval in de stad verlopen en brengt deze in beeld.

De kennis over de stofstromen wordt vertaald naar nieuwe strategieën voor een duurzaam en gezond Rotterdam. ‘Stromen door de stad- ontdek de stofwisseling van Rotterdam’ toont op een kaart en door middel van speciale routes bekende en minder bekende plekken in de stad, die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van paddenstoelenkweek tot wateropvang in een parkeergarage.

Het IABR-Projectatelier Rotterdam onderzocht hoe stromen in de stad zoals voedsel, afval en water werken en waarom deze kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst van de stad. Deze stromen in de stad zijn belangrijk in het dagelijks leven van de inwoners van de stad en ook bepalend voor haar ruimtelijke inrichting. Als je daarbij optelt dat grondstoffen almaar schaarser worden en de milieudruk op het stedelijk gebied toeneemt, dan is het interessant en noodzakelijk om te kijken hoe deze stofwisseling in elkaar zit en hoe deze efficiënter of meer productief kan worden ingericht.

Bruikbare stoffen
Een voorbeeld van zo’n stroom is het rioolwater. Dat wordt nu gezuiverd en geloosd. Rioolwater zit echter vol met bruikbare stoffen, zoals fosfaat, die kunnen worden teruggewonnen. Fosfaat wordt schaarser, maar is nodig bij het verbouwen van voedsel. Herwonnen grondstoffen die worden gebruikt leveren ook misschien nieuwe verdienmodellen en nieuwe werkgelegenheid op.
De bijdrage die de gemeente Rotterdam doet aan de tentoonstelling van de IABR gebruikt zij als vliegwiel samen met geïnteresseerde en innoverende partijen te werken aan een blijvend duurzame en veerkrachtige stad. De bijdrage aan de IABR is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van gemeente Rotterdam, het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Enginering (Stadsontwikkeling, ook gemeente Rotterdam).

Routes
Voor de Rotterdammer die houdt van zijn of haar stad en die nieuwsgierig is naar onbekende plekken en wat deze plekken betekenen voor de opgaven waar de stad mee te maken heeft, houdt de gemeente speciale routes onder begeleiding van een gids. Deze routes worden op 2 zaterdagen gehouden, op 14 en 28 juni. Op een later tijdstip worden de precieze routes en locaties bekendgemaakt.


Noot voor de redactie:

Informatie IABR 2014
Tentoonstelling Urban by Nature – IABR 2014
Van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 in de Kunsthal
Op 14 en 28 juni is het mogelijk routes door de stad te volgen onder begeleiding van een gids. Neem daarvoor contact op met een van onderstaande personen.
Ook voor meer informatie over IABR-Projectatelier 2014 kunt u men hen contact opnemen:
Sander Klaassen, landschapsarchitect, tel. 06 20 55 63 55
Margot van Riessen, sr. communicatieadviseur, tel. 06 51 38 66 92.