Direct naar de content

Ombudsman en gemeente staan klaar voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire

Specialistisch team helpt bij schulden en emotionele schade door langdurige stress

De toeslagenaffaire bij de belastingdienst heeft 3000 Rotterdamse gezinnen financieel gedupeerd. De gemeentelijke ombudsman en de gemeente Rotterdam starten daarom vanaf 9 november het ‘Hulpteam Toeslagen 010’. De ombudsman is de eerste ingang voor ouders, de gemeente biedt hulp bij schulden en andere problemen als gevolg van de jarenlange stress.

Bij de toeslagenaffaire heeft de belastingdienst ten onrechte jarenlang de kinderopvangtoeslag teruggevorderd van duizenden ouders in Nederland. Dat heeft naar schatting 3.000 Rotterdamse gezinnen in grote financiële problemen gebracht. Zo’n 1.100 van hen hebben zich inmiddels bij de belastingdienst gemeld. Op basis van een motie van de SP is er nu een gemeentelijk vangnet waarin de ombudsman en de gemeente de krachten bundelen.

Oproep ombudsman
Het vertrouwen in de overheid is door de jarenlange stress tot een nulpunt gedaald, gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld kan daarom een eerste, onafhankelijke ingang zijn: “Als ombudsman luister ik naar deze Rotterdammers. Zij zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt en getroffen door de harde manier waarop de belastingdienst geld terug heeft geëist. Zij stonden daarin alleen. Mijn medewerkers en ik staan voor ze klaar om snel met ze in gesprek te gaan en naar hun verhaal te luisteren”.

Schulden en emotionele schade
Als er samen met de ouders in kaart is gebracht waar de nood het hoogst is, pakken medewerkers van de gemeente het van de ombudsman over. Zij hebben de tijd en ruimte om de gedupeerden langdurig te begeleiden. Het specialistische team biedt hulp bij de geldproblemen en bij de ontstane emotionele schade. In de vorm van een gezinscoach, schuldhulp en een vast contactpersoon tijdens het hele hulptraject. Het Hulpteam Toeslagen 010 ondersteunt ook in het contact tussen gedupeerden en de belastingdienst bij het verkrijgen van compensatie. Wethouder Michiel Grauss (Armoedebestrijding en Schuldenaanpak): “Deze gezinnen hebben te lang zelf met hun problemen geworsteld waardoor de schulden en stress enorm zijn opgelopen. Met alle gevolgen van dien. Naast schuldhulp kan het gaan om medische en psychische behandelingen door de jarenlange stress, maar ook de aanschaf van schoolspullen, meubels of fietsen voor de kinderen.”

Grote impact op kinderen
In de afgelopen periode heeft de gemeente bij wijze van proef al zo’n 45 ouders gesproken. Deze ervaringen dienden als basis voor de opzet van het hulpteam. De impact van de situatie op deze ouders en hun kinderen is groot: depressies, scheidingen en gedwongen verkoop van hun huis. Kinderen uit deze gezinnen groeiden op met grote spanningen thuis en we zien bij hen concentratieproblemen, schooluitval en depressies. Grauss:”Het hulpteam biedt daarom niet alleen schuldhulp maar kijkt ook samen met ouders welke hulp er nodig is bij de emotionele schade en bij het terugbrengen van de rust in het gezin. Zoals hulp bij het herstellen van de banden tussen de gezinsleden, die door ruzies als gevolg van de langdurige stress kapot zijn gegaan.”

Vertrouwen in de overheid
De komende periode vindt een communicatieoffensief plaats om ouders te vinden en op te roepen zich te melden bij de gemeentelijke ombudsman. De gegevens van de gedupeerden zijn namelijk niet bekend omdat de belastingdienst deze vanwege privacyredenen niet aan de gemeente verstrekt. Zwaneveld: ‘Ik heb schrijnende situaties gezien. Het vertrouwen in de overheid is bij de gedupeerden tot nul gedaald. Maar tegelijkertijd is het dezelfde overheid die mensen kan helpen. Daarom juich ik de oprichting van het Hulpteam Toeslagen 010 toe en doe ik daar op deze manier aan mee.”

Contact
Rotterdammers die in de schulden zijn gekomen of met andere problemen worstelen door de toeslagenaffaire kunnen bellen met het gratis nummer van het ‘Hulpteam Toeslagen 010’ 0800-2345 888 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 16.00 uur) of mailen naar info@htt010.nl. De Ombudsman neemt dan snel contact op voor een persoonlijk gesprek. Het hulpteam heeft ook een website met meer informatie: www.hulpteamtoeslagen010.nl