Direct naar de content

Oevers Maas eldorado voor de recreant

In de Rotterdamse regio worden de komende jaren langs de rivier een aantal nieuwe parkgebieden aangelegd. Door meer groen en natuur op, in en direct aan een rivier met eb en vloed ontstaat een aantrekkelijk nieuw landschap van riet, wilgen, slik en biezen: het getijdenpark. In samenwerking met ARK Natuurontwikkeling organiseert gemeente Rotterdam struintochten voor jong en oud door de bijzondere natuurgebieden langs de oevers van de Maas

Het ontwikkelen van een park met bomen, riet en wilgen langs een rivier met eb en vloed is uniek in Nederland en vormt een nieuw leefgebied voor vogels, vissen, amfibieën en insecten. Meer groen en natuur langs de oevers van de stad geeft extra recreatieve mogelijkheden in de regio en bevordert de ecologische kwaliteit van de rivier. De komende maanden worden er 8 struintochten georganiseerd door de natuurgebieden langs de wallen van de Maas. De eerste twee zijn respectievelijk in Klein Profijt, een getijdenvloedbos langs de Oude Maas tussen Rhoon en Poortugaal en in de buitenplaats Huys ten Donck in Ridderkerk.

Klein Profijt
Door de open verbinding met de zee stuwt bij vloed het zeewater het rivierwater op, en bereikt bij Klein Profijt een hoogteverschil tussen de één en anderhalve meter. Biezen en riet gedijen hier op de blubberige oevers, in dit jaargetijde getooid met bloeiende spindotters en de zeldzame zomerklokjes is het goed toeven.

Huys ten Donck
Ook de buitenplaats Huys ten Donck is een bezoek waard. Het huis en park zijn allebei al eeuwenlang in het bezit van de familie Groeninx van Zoelen. Deze buitenplaats is onlosmakelijk verbonden met de rivier. Ze heeft zelfs een eigen haven. Achter het huis ligt één van de oudste en best bewaarde ‘Engelse’ landschapsstijlparken van ons land. Het park staat bekend om zijn stinzenplanten, die tijdens deze excursie volop in bloei staan.

Kadetocht door Klein Profijt
Datum: goede vrijdag 25 maart 2016
Tijd:11.00 – 13.00 uur
Aanmelden bij: ARK Natuurontwikkeling, Ineke van Dort, ineke.vandort@ark.eu, 06-20449875

Bij de jonkvrouw op de thee, Huys ten Donck
Datum: maandag, 2e paasdag, 28 maart 2016
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Kosten: 5,- te betalen aan de gids
Maximum aantal deelnemers: 20
Aanmelden bij: Natuurvereniging IJsselmonde,
info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl

Deze twee tochten zijn alleen voor 12 jaar en ouder. Graag van tevoren opgeven. Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/getijdenpark
De informatie over de andere struintochten kunt u ook vinden op deze website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Monica Verhoek, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, telefoonnummer: 06 130 02 977, of
Brigitte Moratis, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, telefoonnummer: 06 532 68 752