Direct naar de content

November in teken van ‘Rotterdamse onderwereld’

Aan de skyline van Rotterdam kun je zien dat er veel en hoog gebouwd wordt. Maar ook onder de grond is het erg druk. De gemeente Rotterdam besteedt veel aandacht aan de wereld onder onze voeten. Om ook de Rotterdammers hierin te betrekken is november de maand van de “Rotterdamse Onderwereld’. Een vrijwel onzichtbare kant van de stad die komende maand centraal staat.

Het is druk in de Rotterdamse onderwereld. Denk maar eens aan zo’n 40.000 km aan kabels en leidingen voor elektriciteit, water, gas, riolering, stadsverwarming, radio, TV en dataverkeer. Maar er is meer, zoals ondergrondse parkeergarages, metro- spoor- en verkeerstunnels. De historie van Rotterdam is ook voor een belangrijk deel ondergronds, zoals de archeologische voorwerpen en de blindgangers die ons herinneren aan de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog.

Kennismaken met de onderwereld van Rotterdam kan de hele maand november. Op vrijdag 31 oktober wordt de maand van de onderwereld van Rotterdam afgetrapt met een speciaal college in Bibliotheek Rotterdam.

De wereld onder onze voeten
De hele maand november staan verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen op het programma, in de Bibliotheek Rotterdam en op andere plekken in de stad. Van archeologische vondsten, het opsporen en ruimen van explosieven tot duurzame energie uit de grond en bijzondere drainagetechnieken op een begraafplaats; de wereld onder onze voeten komt uitgebreid aan bod.

Excursies in de stad
Er zijn rondleidingen bij de Tijdtrap van de Markthal met een stadsarcheoloog als gids, en een excursie naar de basculekelder van de Erasmusbrug. Maar ook de ondergrondse waterberging van het Museumpark wordt opengesteld voor publiek. Op de Zuiderbegraafplaats worden belangstellenden meegenomen in het verhaal over een wel heel bijzonder drainageproject .

Activiteiten in de bibliotheek
In de Bibliotheek Rotterdam is vanaf 10 november een tentoonstelling te zien over de Rotterdamse ondergrond en zijn er bijzondere films te bekijken in de Cinema Ondergronds. Ook voor de jeugd zijn activiteiten gepland op de woensdagmiddag. Zo is er op 5 november ROTTA!, waarbij kinderen vanaf 8 jaar terug de tijd in gaan met een echte archeoloog en is er op 12 november een heus waterlab met echte proefjes.

Volledige programma
Het programmaboekje is vanaf 31 oktober te vinden in de hal van de Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat en in de stadswinkels.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree,

directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl

Klik hier voor meer informatie over de ondergrond.