Direct naar de content

Nieuwe toekomst voor Havenziekenhuis

Straks duurzaam wooncomplex met 380 woningen en horecapaviljoen

Het voormalige Havenziekenhuis in Rotterdam ondergaat een metamorfose. Het historische hoofdgebouw van het Havenziekenhuis wordt zoveel mogelijk in oude luister hersteld en verduurzaamd en biedt in de toekomst ruimte aan woningen en verschillende buurtvoorzieningen. Er verrijzen twee nieuwe woontorens aan weerszijden van het hoofdgebouw. In totaal biedt het wooncomplex straks ruimte voor circa 380 woningen

Om deze nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken, vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om een nieuw bestemmingplan voor het Havenziekenhuis vast te stellen.

“De nieuwe bestemming van dit ziekenhuisgebouw is een nieuw begin. En toch nemen we geen afstand van het oude. We nemen het verleden zo mee in de toekomst van Rotterdam en zo zie ik het graag”, aldus wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen).

Stadsbalkon aan de Maas
Het hoofdgebouw van het Havenziekenhuis is als een van de weinige historische gebouwen in de binnenstad gespaard gebleven tijdens het bombardement van 1940. Op het dak van het hoofdgebouw komt een ‘stadsbalkon’: een dakterras met horecapaviljoen met prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de binnenstad, dat voor iedereen toegankelijk is. Op de begane grond van de woongebouwen kunnen buurtvoorzieningen komen, zoals horeca, sport- en zorgvoorzieningen, kantoren en winkels. De commerciële ruimtes zijn flexibel ingedeeld, zodat ze later eventueel kunnen worden samengevoegd of opgesplitst. Het ontwerp van het wooncomplex is afkomstig van architectenbureau Mecanoo.

Groen en duurzaam
In het ontwerp is veel aandacht voor duurzaamheid. De daken van de woongebouwen doen bijvoorbeeld dienst als waterberging. De groene buitenruimte rondom het wooncomplex biedt eveneens ruimte voor wateropvang. Het groene dak van het horecapaviljoen, het Stadsbalkon, is een ideale plek voor allerlei insectensoorten, spinnen en kleine vogels. In de gevel van het horecapaviljoen komen vleermuiskasten. Voor de verwarming van de gebouwen wordt gebruik gemaakt van een warmte-koude opslag: een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem.

Woningen in verschillende prijscategorieën
Minimaal 30 procent van de woningen bevindt zich in het middensegment. Dit kan zowel middenhuur als middenkoop zijn. Het overige deel van de woningen valt onder het hogere segment. In de directe omgeving komen echter ook nieuwe sociale huurwoningen. De toekomstige nieuwbouw van het nabijgelegen woongebouw De Hoge Wiek van woningcorporatie Woonstad aan de Oostmolenwerf bevat circa 360 sociale huurwoningen voor studenten en afgestudeerden. Woonstad gaat het huidige gebouw De Hoge Wiek, dat plek biedt aan 207 woningen, slopen omdat het sterk verouderd is. Bijkomend voordeel is dat de nieuwbouw ruimte biedt voor een groter aantal studentenwoningen. Het nieuwbouwplan voor De Hoge Wiek sluit goed aan op de ontwikkeling van het Havenziekenhuis, conform het Masterplan – plan op hoofdlijnen – dat Mecanoo voor beide projecten heeft opgesteld.

Sinds 2017 was het gebouw van Havenziekenhuis niet meer in gebruik als ziekenhuis. Vanaf 2021 vinden studenten, jonge statushouders en Oekraïense vluchtelingen er tijdelijk onderdak. De ontwikkelaar en sinds 2018 eigenaar van het Havenziekenhuis, Vervat Vastgoed, heeft bewoners en andere partijen uit de omgeving via een participatietraject betrokken bij de plannen voor de nieuwe toekomst van het Havenziekenhuis.

De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan voor het Havenziekenhuis naar verwachting in september 2024. De bouw van het wooncomplex gaat waarschijnlijk medio 2025 van start.

 

Afbeeldingen

  • Artist impression: Mecanoo Architects
  • Artist impression: De Beeldenfabriek
  • Artist impression: Mecanno Architects

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Hageman, bestuursvoorlichter wethouder Chantal Zeegers, 06 – 235 040 18 of r.hageman@rotterdam.nl