Direct naar de content

Nieuwe skyline Rijnhaven: wonen, park en strand op één plek

Masterplan toont uitbreiding stadscentrum Rotterdam

De Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en vergezichten wordt een nieuw deel van het centrum van Rotterdam. Hoogbouw grenst straks aan een stadspark dat een deel van het huidige havenbekken inneemt. Dat nieuwe stadspark drijft deels in de haven en krijgt een stadsstrand. De Rijnhaven wordt zo een uitbreiding van het Rotterdamse stadscentrum op de zuidoever. Het Masterplan voor de Rijnhaven is klaar om verder uitgewerkt te worden en laat zien hoe dit gebied een nieuw gezicht krijgt.
 

,,Rijnhaven wordt een nieuw onderdeel van de skyline van Rotterdam met hoogbouw die ligt aan bijzonder groen in een grotendeels drijvend park. Het karakter van de haven blijft behouden door de kades en het uitzicht over het water’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen). Rijnhaven ligt in het hart van Rotterdam, aan de stadsas van Hofplein tot Zuidplein, en wordt omringd door de Kop van Zuid en Katendrecht. Door de nieuwe ontwikkelingen uit het Masterplan ontstaat een stadscentrum op twee oevers. Zo worden Noord en Zuid sterker met elkaar verbonden.

Extra woningen en uniek groen
,,De Rijnhaven draagt bij aan de grote opgave om de stad te verdichten. We gaan tussen de Postumalaan en het water van de Rijnhaven zo’n 2000 tot 2500 woningen bouwen voor iedere Rotterdammer: voor starters, voor gezinnen en voor senioren’’, zegt Kurvers. Dat zijn sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment. In de plinten van de hoogbouw is ruimte voor kleinschalige bedrijven en horeca.
Een andere grote opgave voor Rotterdam is vergroening. Een derde deel van het water in de Rijnhaven wordt gedempt voor een grotendeels drijvend park van 18 hectare. De kades langs de Wilhelminapier en Katendrecht krijgen meer groen en het wandelpad rond de Rijnhaven wordt verder afgemaakt.
Behalve drijvende parkdelen komen er ook verbindingen met steigers waardoor Rotterdammers meer gebruik kunnen maken van het water. Er wordt een stadsstrand aangelegd voor sport, spel en vertier. Er wordt nog onderzocht of zwemmen in de toekomst mogelijk is. Dat is mede afhankelijk van de getijden en de waterkwaliteit.

Floating Office
De eerste verandering in de Rijnhaven is dit najaar te zien. Dan opent het mondiale Global Center on Adaptation (GCA) van de Verenigde Naties. Dit drijvende gebouw dat wordt opgetrokken uit hout krijgt een restaurant met buitenterras en een drijvend zwembad. Het GCA komt aan een steigerdek te liggen bij LantarenVenster. Het is de eerste fase van het Masterplan.

Vervolg
In het Masterplan liggen de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Rijnhaven vast. In de volgende fase gaat de gemeente de plannen verder uitwerken: onder meer een gedetailleerd stedenbouwkundig plan en milieuonderzoeken ter voorbereiding op de bestemmingsplanprocedure. Later dit jaar wordt er een raadsbesluit genomen over de grondexploitatie. Afhankelijk van het verloop van de procedures kan de bouw ongeveer vanaf medio 2024 starten.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, 06-28489454 of mm.keunen@rotterdam.nl