Nieuwe samenwerking helpt al meer dan 100 gezinnen met schulden
In Rotterdam heeft 1 op de 6 huishoudens schulden. En dat heeft grote gevolgen. Vooral voor kinderen die opgroeien in armoede. De gemeente probeert Rotterdammers zoveel mogelijk te helpen om schulden aan te pakken. Sinds maart dit jaar ook samen met Stichting Nieuw Vaarwater. En met succes; sinds de start zijn al meer dan 100 gezinnen geholpen met het compleet aflossen van schulden.
De gemeente biedt Rotterdammers al jarenlang allerlei soorten hulp bij schulden, van informatie en advies tot en met minnelijke schuldregelingen. Sinds maart dit jaar verwijzen medewerkers van de gemeente Rotterdamse gezinnen met schulden ook door naar Nieuw Vaarwater. Wethouder Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Toeslagen en Taal): “Het is voor deze gezinnen geweldig dat zij ook ondersteuning kunnen krijgen van Nieuw Vaarwater. De gemeente kan de toenemende schuldenproblematiek in de stad niet alleen oplossen; daar hebben we ook de partners in de stad voor nodig. Dat dit jaar zo’n slagvaardige partner naar voren is getreden, is goed nieuws voor deze gezinnen en voor de hele stad.”
Nieuw Vaarwater staat al meer dan tien jaar klaar voor Rotterdammers met geldproblemen. Zij krijgen inzicht in hun schulden, hulp om een plan te maken om deze af te lossen en het daarna zelf te regelen. Nu is het ook mogelijk om de schuld af te laten betalen door de stichting. Zij richten zich vooral op gezinnen. ‘Onze klanten leven al jaren in armoede. Ze hebben vaak schulden gekregen door heftige gebeurtenissen in hun leven, zoals een scheiding of het verlies van hun baan’, vertelt medewerker van Nieuw Vaarwater, Koen Jansen.
Goed gesprek nodig
Nieuw Vaarwater biedt veel Rotterdammers een uitweg. Het plan is 1.000 gezinnen per jaar te helpen. Toch blijkt het lastig om dit aantal nieuwe klanten te vinden. ‘Veel mensen geloven niet dat dit bestaat. Waarom zou een vreemde dit voor mij doen? En hoef ik echt niets terug te doen? Er is dan een goed gesprek nodig om hen te overtuigen dat dit niet te mooi is om waar te zijn, maar dat het echt is’, vertelt Koen. Twee klanten van Nieuw Vaarwater vertellen over hun ervaring. Zij hadden een schuldsanerings- en hulpverleningstraject lopen bij de KBR. Nieuw Vaarwater heeft de schuld in een keer afbetaald, zodat zij een nieuwe start kunnen maken.
Nieuwe energie
‘Heel eerlijk? Deze hulp leek ook mij te mooi om waar te zijn. Waarom zou iemand mijn schulden betalen? Ik was best even achterdochtig’, vertelt Soesma. ‘Maar nu ik weet dat het echt waar is, ben ik er zó blij mee. Ik heb een uitkering en kon goed mijn vaste lasten betalen. Maar toen kreeg ik snel achter elkaar een paar hoge rekeningen, onder andere voor afvalstoffenheffing en Essent. De schulden stapelden zich op. Ik wilde hulp maar ik wilde ook graag alles zelf blijven regelen. Dat lukt niet echt in een schuldsaneringstraject. Daarom is dit voor mij een groot geschenk. Het geeft me nieuwe energie. Ik ga me weer richten op mijn droom; een eigen webshop in mode.’
Vrijheid
Ook Angel had eerst haar vraagtekens bij de aangeboden hulp. ‘Ik heb gelijk gekeken op de website van Nieuw Vaarwater. En het bleek allemaal te kloppen. Natuurlijk was ik daar ontzettend blij mee. Ik ben een alleenstaande moeder met 4 kinderen. Ik werkte volop in de zorg en mijn moeder paste op mijn kinderen. Mijn financiële situatie was goed, ik geef niet zomaar geld uit. Maar toen werd mijn moeder ziek, liep mijn relatie stuk en had ik geen recht op een uitkering. En alles is zo duur, vooral eten voor een heel gezin. Ik zat dus snel in de schulden. Ik startte met schuldsanering bij de KBR. Dat gaf rust, maar het voelt niet prettig. Weekgeld krijgen is niet hetzelfde als een salaris kunnen besteden. Je voelt je continu beperkt. Ik ben heel blij dat ik mijn volledige vrijheid heb teruggekregen.’
Hier doen we het voor
‘’Twee mooie voorbeelden van hoe we gezinnen sneller een nieuw toekomstperspectief geven. Hier doen we het voor”, aldus Bas Woudstra – algemeen directeur van Nieuw Vaarwater. “Het is fantastisch dat we in goede samenwerking met de gemeente al ruim 100 van dit soort verhalen mogen maken. Tegelijkertijd zijn er nog veel meer Rotterdamse gezinnen met schulden. Die willen we ook een nieuwe kans op een schuldenvrij leven geven. Ik zou alle Rotterdammers met geldzorgen, en alle maatschappelijk partners in de stad willen oproepen dat samen met ons mogelijk te maken. “
“Het is belangrijk dat we Rotterdammers met schulden actief blijven ondersteunen. Samenwerken met partners zoals Nieuw Vaarwater maakt het mogelijk om gezinnen sneller uit de schulden te helpen en hen weer toekomstperspectief te bieden,” aldus Wethouder Mohamed-Hoesein.
Aanmelden
Nieuw Vaarwater en haar partners blijven samen met de gemeente vastbesloten om Rotterdammers uit de schulden te helpen en streven ernaar jaarlijks 1.000 gezinnen te ondersteunen. Gezinnen die hulp nodig hebben, kunnen zich melden bij een van de 14 Vraagwijzers van de gemeente Rotterdam of het Jongerenloket. De medewerker verwijst de Rotterdammer naar de meest geschikte financiële en aanvullende hulp.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Toeslagen en Taal). Telefoonnummer 06-41316524 of m.romijn@rotterdam.nl