Direct naar de content

Nieuwe fietsenstalling Noordzijde Rotterdam Centraal open

De nieuwe gratis fietsenstalling aan de Noordzijde van Rotterdam Centraal wordt op maandag 23 februari opgeleverd. De nieuwe stalling biedt ruimte aan circa 1.700 fietsen.

De fietsenstalling aan de Noordzijde van het station is in drie fasen gebouwd. Nadat in maart en oktober 2014 de eerste twee fasen zijn opgeleverd, is nu ook het laatste deel klaar. Deze laatste fase bestond uit het plaatsen van ‘tulips’ waarin fietsen kunnen staan over de hele breedte van de stalling. Met de 360 stallingsplekken die in deze fase zijn gerealiseerd, heeft de stalling aan de Noordzijde van het station nu plaats voor bijna 1.700 fietsen en 12 brommers. Samen met de 5.200 plekken in de ondergrondse fietsenstalling aan de voorzijde van Rotterdam Centraal betekent dit dat nu bijna 7.000 fietsers hun fiets kunnen stallen in het hart van het stationsgebied, op korte loopafstand van de OV-terminal en bus-, tram- en metrohaltes.

De nieuwe fietsenstalling is in opdracht van ProRail gebouwd. ProRail is verantwoordelijk voor het preventieve onderhoud van de stalling, zoals het vervangen van fietsklemmen. De gemeente is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud, zoals het schoonhouden van de stalling en het toezicht op het goed stallen van fietsen. Om voldoende plek voor iedereen te garanderen, mag de gratis stalling niet als een fietsopslag worden gebruikt.

Ontmanteling fietsflat
De fietsflat aan de Noordzijde van het station, die neergezet is in afwachting van de bouw van de nieuwe fietsenstalling, gaat op 23 februari dicht. Sinds begin januari hangen er borden bij de fietsflat met de melding dat de flat vanaf 23 februari gesloten is. Op 23 en 24 februari verwijzen stewards fietsers door naar de nieuwe stalling. Stadswachten van de gemeente begint op 25 februari met het verwijderen van niet weggehaalde fietsen uit de fietsflat. Deze fietsen gaan naar het Fietspunt aan de Koperstraat 23 in Prins Alexanderpolder in Rotterdam. Voor het terugkrijgen van de fiets worden kosten in rekening gebracht: 20 euro voor een fout geparkeerde (brom)fiets en 50 euro voor een te lang geparkeerde (brom)fiets.

Meer informatie hierover staat op www.rotterdam.nl/fietspunt. Begin maart start de ProRail – de eigenaar van de fietsflat – met het ontmantelen van de fietsflat.


Noot voor de redactie:

Meer informatie bij Hanneke Burggraaff, Communicatie gemeente Rotterdam, tel. (06) 51 21 96 29, of Huub Veeneman, woordvoerder ProRail, tel. (06) 31 32 33 11.

Zie ook: http://www.persberichtenrotterdam.nl/uploads/locatieschets_nieuwe_fietsenstalling_cs_noordzijde.pdf