Direct naar de content

Nieuw sport- en ontmoetingscentrum voor Rozenburg

Op woensdag 6 juli is het nieuwe multifunctionele (sport)centrum De Rozenburcht officieel geopend. Met een zesbaans wedstrijdbad, een sporthal, een multifunctionele zaal en een horecagelegenheid met een extra ruimte voor onder meer vergaderingen, is De Rozenburcht een aanwinst voor Rozenburg. Met een persoonlijk record op de 50-meter vlinderslag nam de Rozenburgse zwemkampioen Maaike de Waard het bad officieel in gebruik. 

Wethouder Adriaan Visser: ‘De opening van De Rozenburcht is weer een mijlpaal in het accommodatiebeleid van de gemeente. Een mooi multifunctioneel gebouw, waar mensen kunnen sporten, zwemmen en elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar verenigingen samenkomen én waar je ook voor een bakje koffie binnen kunt lopen. Dat is het idee achter De Rozenburcht’.

Officieel geopend
Op 18 februari 2015 ging de eerste paal de grond in en na een bouwperiode van 17 maanden is het gebouw nu klaar en officieel geopend. Zwemkampioen Maaike de Waard deed dit door een scherpe tijd neer te zetten op de 50-meter vlinderslag. Alle Rozenburgers mochten vervolgens in de middag gratis zwemmen in het nieuwe bad. Verschillende verenigingen die van het gebouw gebruik gaan maken, gaven presentaties, waardoor de mogelijkheden van het nieuwe gebouw aan iedereen getoond werden.

Rozenburg
De plannen voor het nieuwe sportcentrum lagen er al toen Rozenburg nog een zelfstandige gemeente was. In 2010 heeft Rotterdam haar medewerking toegezegd en is de accommodatie in opdracht van de gemeente Rotterdam ontwikkeld. De directie Sport & Cultuur, van de gemeente Rotterdam, is verantwoordelijk voor de exploitatie.Door de komst van De Rozenburcht zijn de deuren gesloten van sporthal de Rozet en zwembad de Zeehond.

Een gebouw dat meekleurt
Het gebouw is ontworpen door Koen van Velsen, onder meer bekend van spraakmakende ontwerpen als de megabioscoop Pathé in Rotterdam en het Ontvangstgebouw van Paleis het Loo in Apeldoorn. De Rozenburcht kenmerkt zich door het gebruik van onorthodoxe materialen, dat er altijd veel daglicht in valt en dat het gebouw is afgestemd op de omgeving. Zo trekken de patio's de groene buitenruimte naar binnen en is het hele gebouw opgetrokken uit een bijzondere grijsgroene steen die als het ware met de weersomstandigheden meekleurt.

Rotterdam Sport
De gemeente zet zich in om zo veel mogelijk Rotterdammers te laten sporten en bewegen. Voldoende sportvoorzieningen van goede kwaliteit zijn hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. De Rozenburcht wordt toegevoegd aan het lijstje van  hoogwaardige sportaccommodaties en draagt bij aan het sportieve klimaat van de stad. Sport is leuk om te doen maar het is ook belangrijk voor de stad. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, beter presteren op school en een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben. Bovendien betekent investeren in sport, investeren in gezondheid, participatie en de economie.


Noot voor de redactie:

Frans Petersen, communicatieadviseur Stadsontwikkeling, fg.petersen@rotterdam.nl, 06-20202872
Irene Warbout, communicatieadviseur Sport & Cultuur, ic.warbout@rotterdam.nl, 06-51003852