Direct naar de content

Nieuw onderkomen op Katendrecht voor basisschool de Globetrotter

Oude glorie, modern comfort en onderwijs op maat onder één dak

Kinderen van basisschool de Globetrotter hebben samen met wethouder Hugo de Jonge hun nieuwe schoolgebouw officieel geopend.

Op woensdag 27 januari 2016 opende Hugo de Jonge (wethouder onderwijs, jeugd en zorg) op Katendracht een nieuw pand van basisschool voor Dalton-onderwijs de Globetrotter. “De kinderen van de Globetrotter hebben hier een fantastische plek om te leren. Naast de fraaie afwerking en oog voor historische details stond bij de verbouwing kwaliteit van onderwijs voorop. Het binnenklimaat en type onderwijs zijn dan ook leidend geweest voor de verbouwing van het klassieke pand. En met de zonnepanelen heeft het ook meteen een duurzaam en modern randje gekregen," zegt wethouder De Jonge. Sinds 1 januari 2016 investeert de gemeente Rotterdam, gedurende een periode van tien jaar, een half miljard euro in nieuwe huisvesting voor onderwijs. ,,Goed onderwijs verdient mooie schoolgebouwen.’’

Frisse School uit 1907
Het gebouw dateert van 1907 en is een van de ruim honderd scholen die in Rotterdam zijn gebouwd onder leiding van de roemruchte ir. G. J. de Jongh, directeur van Gemeentewerken. Het pand heeft lange tijd leeggestaan. Om aan de eisen van het Rotterdamse- en Dalton-onderwijs te voldoen is het gebouw grondig verbouwd. De Globetrotter is nu een ´Frisse School´. Dus energieneutraal, een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

Bijzondere ontdekking
Tijdens de verbouwing stuitte het gemeentelijke Ingenieursbureau op een aantal oorspronkelijke houten schuifpuien. Dat die authentieke elementen door de jaren heen bewaard zijn gebleven was voor alle betrokkenen een verrassing. De puien zijn vervolgens door het hele gebouw geplaatst en scheiden de verschillende lokalen, maar kunnen ook alle lokalen op één verdieping aan elkaar koppelen. Die flexibiliteit van de verschillende ruimtes sluit perfect aan op het Dalton-onderwijs.

Avontuurlijk duurzaam schoolplein
Andrea Möhn, ontwerpster van Möhn+Bouman en moeder van een oudleerling van de Globetrotter, heeft het schoolplein ontworpen. Het schoolplein is alles behalve standaard. Möhn kreeg input van de schoolkinderen voor haar ontwerp. Daarnaast is er slim met het budget omgegaan; planten zijn hergebruikt en het hek is gemaakt van eenvoudige boomstammen. Op het schoolplein staat een podium waarvan de wanden zijn beschilderd met schoolbordverf. En rondom de oude plataan zijn zitjes geplaatst. Het schoolplein is niet alleen maar leuk en leerzaam, het wordt ook gebruikt als waterbuffer bij hevige regenval.

De Globetrotter
De Globetrotter is een katholieke school voor Daltononderwijs in Rotterdam Zuid. Het hoofdgebouw ligt tegenover de SS Rotterdam. De locatie op de Tolhuisstraat 107 is een dependance waar de groepen vier tot en met zes les krijgen.

——————————————————————————————————–Fotobijschrift:
De kinderen van De Globetrotter trotseerden de wind en regen om met duo-directeuren Tabitha Verhulst (linksboven) en Sonja Deutz (links), een leerkracht uit 1907 en wethouder De Jonge de school officieel te openen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dave Geensen (woordvoerder, gemeente Rotterdam), 06 53 57 35 01 of dd.geensen@rotterdam.nl.