Direct naar de content

Nachtfoto’s brengen kunstlicht in kaart

Deze maand worden ’s nachts vanuit een vliegtuigje foto’s van grote delen van Rotterdam gemaakt. Deze nachtfoto’s geven inzicht over het kunstlicht in de stad. Met deze nieuwe informatie kan het lichtniveau eventueel aangepast worden voor een leefbare en veilige stad. De gemeente verwacht niet dat deze nachtvluchten overlast zullen veroorzaken omdat wordt gevlogen op een hoogte van 1500 meter. 

De nachtfoto’s die deze maand worden gemaakt geven belangrijke informatie over de verlichting van de Rotterdamse buitenruimte. Op deze wijze kan lichtvervuiling in kaart worden gebracht maar het geeft ook meer inzicht in het effect van verschillende soorten verlichting en of er voldoende of te weinig licht is.

Innovatie
De gegevens die worden verkregen door deze nachtfoto’s, ook wel Lightmapping genoemd, zorgen voor een actualisering en uitbreiding van de geografische gegevens van Rotterdam. Stadsbeheer verzorgt voor de gemeente Rotterdam de (wettelijke) basisregistraties en beheert en analyseert de geografische informatie van de stad. Rotterdam heeft nog niet eerder dergelijke luchtfoto’s laten maken. De luchtfoto’s worden gecombineerd met de aanwezige beheerkaarten voor de stadsverlichting om de kwaliteit van de openbare verlichting te kunnen verbeteren.

Vliegtijden
Afhankelijk van de weersomstandigheden worden vanaf dinsdag 6 januari tussen 23.00 uur en 05.00 uur nachtfoto’s gemaakt van een groot deel van Rotterdam. Om het hele gebied in kaart te brengen is in totaal ongeveer 3,5 uur aan vliegtijd nodig. De verwachting is dat er meerdere vluchten noodzakelijk zijn. Door allerlei factoren, zoals slecht weer kunnen de nachtvluchten voor het maken van de nachtfoto’s tot een half uur van te voren geannuleerd  worden.

De gemeente verwacht niet dat deze nachtvluchten overlast zullen veroorzaken. Het vliegtuig vliegt tussen 23.00 uur en 05.00 uur vanaf Oostende in België naar Rotterdam en terug, de foto’s worden gemaakt vanaf een hoogte van 1500 meter. Eventuele klachten kunnen worden gemeld via het gemeentelijk informatienummer 14010. De DCMR (Milieudienst Rijnmond) is op de hoogte van deze nachtvluchten.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl