Direct naar de content

Monumentale kapel begraafplaats Crooswijk krijgt opknapbeurt

Eerste mijlpaal bereikt met nieuw interieur en kunstwerk Claudy Jongstra

Op donderdag 7 september wordt om 16.00 uur de vernieuwde kapel op de algemene begraafplaats Crooswijk geopend. De openingshandeling wordt gedaan door Rens van Overdam (voorzitter gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk) en Joost Vrieler (hoofd bureau Mondriaan Fonds).

De kapel dateert uit 1915 en is ruim honderd jaar oud. Omdat groot onderhoud nodig is, heeft de gemeente Rotterdam een plan gemaakt voor restauratie van de kapel. Dat plan wordt over een periode van zes jaar gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase van de werkzaamheden is begin dit jaar gestart.

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het vervangen van de wand tussen de aula en de familiekamer door zes glazen deuren. Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds is in de glaspanelen een prachtig kunstwerk van gevilte wol van de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra gevat. Het Pad van de Vogels symboliseert de verbondenheid van de reizende menselijke ziel met hun achtergebleven geliefden op aarde.

Voor de aula en de familiekamer zijn nieuw en eigentijds meubilair en verlichting geselecteerd die harmonieus samengaan met de historische elementen en het nieuwe kunstwerk. Tijdens de werkzaamheden kwamen de oorspronkelijke balustrade bij het orgel en het oorspronkelijke plafond van de familiekamer achter beplatingen vandaan. Deze zijn volledig gerestaureerd en dragen nu ook bij aan de warme uitstraling van de ruimten.

Meer informatie
De gemeente Rotterdam laat in het drieluik Troostrijk Crooswijk, waarin de kapel centraal staat, de bijzondere waarde van de algemene begraafplaats Crooswijk zien.
Klik op hier om het eerste deel te bekijken en houd het YouTube kanaal van de gemeente Rotterdam in de gaten voor de volgende twee delen.

Kapel blijft open tijdens werkzaamheden
De komende jaren worden de werkzaamheden aan de kapel fasegewijs voortgezet. De kapel blijft daarbij gewoon in gebruik voor diensten en herdenkingen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de opening van de vernieuwde kapel kunt u contact opnemen met Ilse Schalks, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, Stadsbeheer, via telefoonnummer 06 – 301 671 52.

Voor meer informatie over de restauratie van de kapel kunt u contact opnemen met Marianne de Snoo, adviseur en projectleider gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling, via telefoonnummer 06 – 122 826 21.