Direct naar de content

Minder verkeer Maastunnel voor betere luchtkwaliteit

Om de luchtkwaliteit te verbeteren sluit Rotterdam tijdelijk een aantal rijstroken van en naar de Maastunnel. De zogeheten Maastunnelcorridor is een drukke route dwars door de stad en het verkeer veroorzaakt daar veel uitstoot. De rijstroken worden tijdelijk gesloten, maar blijven wel beschikbaar voor hulpdiensten. In de Maastunnel blijven alle rijstroken beschikbaar.


Wethouder Bonte van Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie: “Om de problemen van de luchtvervuiling op deze route op te lossen is het verminderen van verkeer onvermijdelijk. Omwonenden vragen al lange tijd om schone lucht in te kunnen ademen, dat gaan we nu regelen!”


Wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal houdt goed in de gaten welk effect het verminderen van het aantal rijstroken op het verkeer heeft. “We willen minder verkeer dat de Maastunnel gebruikt om de stad te doorkruizen. We houden dat verkeer liever op de ring om Rotterdam, zodat Rotterdammers hun noodzakelijke ritten kunnen blijven maken. Door het experiment ontdekken sommige Rotterdammers misschien ook dat de fiets of het openbaar vervoer makkelijker en sneller is dan met de auto door de tunnel. Ik wil dat mensen hun automatische keuze voor de auto heroverwegen.”

De rijstroken die afgesloten worden, blijven tijdens het experiment beschikbaar voor hulpdiensten. Met de afsluiting wordt onderzocht of de rijstroken in de toekomst in te zetten zijn voor hoogwaardig openbaar vervoer.

Vanuit de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak vinden een aantal experimenten plaats om het doorgaande verkeer in de stad te verminderen, de verkeersveiligheid te vergoten en de luchtkwaliteit te verbeteren.Eerder startten hiervoor al een experiment op het Kruisplein en Eendrachtsplein, een experiment rondom de Erasmusbrug en bij de start van het nieuwe schooljaar volgt nog een experiment rondom een school.

 

(Download hieronder de afbeeldingen op hogere kwaliteit.)

Bijlagen

Afbeeldingen