Direct naar de content

Minder reclame in de Rotterdamse huis-aan-huisbladen

De gemeente Rotterdam en de Rotterdamse huis-aan-huisbladen (De Havenloods, De Botlek, Natuurlijk in Overschie, De Hoekse Krant en Rozenburgse Courant) tekenden vandaag een verklaring dat deze huis-aan-huisbladen minimaal 30% aan inhoudelijke artikelen bevatten. Op deze manier willen de gemeente en de huis-aan-huisbladen een duidelijk onderscheid maken tussen een redactioneel huis-aan-huisblad en een advertentieblad dat voornamelijk bestaat uit reclame. Nu is het minimum-percentage nog 10%.
 

3 miljoen kilo papierbesparing
Per 1 januari 2020 introduceert Rotterdam een opt-in systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Wie géén sticker op de brievenbus heeft, krijgt géén ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. De huis-aan-huisbladen ontvangt de Rotterdammer nog wel. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “We willen het ongevraagd bezorgen van reclamefolders voorkomen. Dat is een grote irritatie van veel mensen. Huis-aan-huisbladen stellen veel Rotterdammers wel op prijs, mits ze niet te veel reclame bevatten. Dat hebben we in deze verklaring geregeld”.

Wie wel graag reclamedrukwerk wil blijven ontvangen, kan vanaf eind november een ja/ja-sticker ophalen bij één van de Rotterdamse Stadswinkels. Mensen die geen huis-aan-huisblad willen ontvangen, kunnen bij de Stadswinkels een nee/nee sticker ophalen. “Met het opt-in systeem kunnen we een besparing van papierafval realiseren van 3 miljoen kilo per jaar. Daarmee brengen we de ambitie die de stad heeft om volledig afvalvrij te worden een grote stap dichterbij”, aldus de wethouder.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl