Direct naar de content

Meer samenwerking tussen politie en gemeente bij gevonden voorwerpen

De Politie eenheid Rotterdam en de gemeente Rotterdam versterken in een pilot de samenwerking om informatie rond gevonden voorwerpen effectiever uit te wisselen.  Hiervoor hebben Frank Paauw, politiechef van de eenheid Rotterdam, en Jon Meijer, directeur Stadsbeheer, deze week een convenant getekend. Politie en gemeente zullen hierdoor nog meer dienstbaar zijn naar de burger. Bovendien wordt belangrijke informatie voor opsporingsonderzoeken verzameld. De pilot duurt tot 1 juni 2015.

Sinds 2010 heeft de Politie eenheid Rotterdam de werkzaamheden voor de ‘verloren en gevonden voorwerpen’ overgedragen aan de gemeente Rotterdam. Voor de registratie van de goederen – tussen de 4000 en 8000 per jaar – wordt niet meer gebruik gemaakt van de politieregisters.

Niet alleen gevonden voorwerpen
Het Depot Gevonden Voorwerpen van de gemeente kan niet altijd eigenaren benaderen van de gevonden goederen. Een belangrijke reden hiervoor is de beperking in het verkrijgen van de juiste naam- en adresgegevens door de bestaande privacy wetgeving. Niet alle goederen zijn daadwerkelijk verloren maar zijn mogelijk buitgemaakt tijdens bijvoorbeeld zakkenrollerij.

Fietspunt
Naast de verloren en gevonden goederen is het Depot Gevonden Voorwerpen ook belast met het verwerken van de gevonden en foutgeparkeerde fietsen in Rotterdam. Deze fietsen worden ten behoeve van de eigenaar veiliggesteld op het depot. De eigenaren komen niet altijd naar Fietspunt om hun fiets op te halen, maar doen aangifte van diefstal bij de politie. Dit geeft een verkeerd beeld en leidt tot foutieve indicatoren aangaande fietsendiefstal.

Registreren kenmerken
In de praktijk betekent de samenwerking dat het Depot Gevonden Voorwerpen kenmerken zal registreren waardoor gegevens bruikbaar en nuttig kunnen zijn voor de politie. Een medewerker van de politie zal 24 uur per week bij het Fietspunt werkzaam zijn. De kans is hierdoor groter dat de eigenaar getraceerd wordt. Daarnaast kan de politie met deze gegevens een misdrijf oplossen, of het voorwerp gebruiken voor verder recherche onderzoek.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree,

directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl

 

N.B. Het Depot Gevonden Voorwerpen is – samen met Fietspunt – gevestigd aan de Schuttevaerweg 150, 3044 BB Rotterdam (ingang Industrieweg).

website: rotterdam.nl/fietspunt.