Direct naar de content

Meer Rotterdamse kinderen spelen buiten met flexibele pleinprogrammering

Vanaf 2022 gaan veel meer kinderen op veel meer plekken onder begeleiding buitenspelen in Rotterdam. Door flexibele pleinprogrammering in héél de stad kunnen wekelijks minimaal 15.000 kinderen buitenspelen op de minimaal 70 pleinen waar kinderwerk actief wordt.

Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Daarom maakt de gemeente Rotterdam extra geld vrij zodat niet 5.000 kinderen maar 15.000 kinderen van 4 tot en met 12 jaar wekelijks komen spelen. Wethouder Sven de Langen (o.a. zorg en sport): “Buiten spelen is niet alleen heel belangrijk voor de gezondheid, het is ook belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. De interactie met leeftijdsgenootjes zorgt ervoor dat kinderen hun sociale vaardigheden trainen. Bijvoorbeeld doordat kinderen tijdens het spel rekening met elkaar leren houden of op hun beurt moeten wachten.”

Kinderwerk in alle gebieden
Kinderwerk wordt als onderdeel van het welzijnswerk vanaf 2022 een basisvoorziening in alle Rotterdamse gebieden. Om ervoor te zorgen dat meer kinderen in Rotterdam veilig buiten kunnen spelen in de buurt zet de gemeente in op een nieuwe aanpak met als belangrijkste veranderingen:

  • Van vaste naar flexibele inzet van activiteiten
  • Een uitbreiding van 22 naar minimaal 70 locaties
  • Vergroten van de participatie van bewoners

Flexibele inzet in samenspraak met de wijk
Het nieuwe kinderwerk richt zich op kinderen van 4-12 jaar en hun ouders. Kinderwerkers van de welzijnsaanbieder zijn met pleinprogrammering aanwezig op pleinen en in de Huizen van de Wijk. Met hun aanwezigheid zorgen zij voor een veilig (buiten-)speelklimaat en voor een divers activiteitenaanbod wat kinderen uitdaagt om spelenderwijs te leren en hun talenten te ontdekken. Welzijnsorganisaties mogen zelf met plannen komen. ”Het kan zijn dat kinderwerkers met een bakfiets met spellen langs verschillende pleinen gaan of dat er bijvoorbeeld samenwerking wordt gezocht met sportverenigingen”, zegt wethouder De Langen. “Maar ook andere ideeën zijn mogelijk. Samen met bewoners en wijkorganisaties bespreekt kinderwerk elk jaar hoe vaak, wanneer en welke spelactiviteiten en sportclinics nodig zijn”.

Van 22 naar 70 locaties
Het aantal pleinen waar de gemeente investeert in structurele spelactiviteiten neemt het komende jaar toe van 22 naar minimaal 70 locaties. Naar schatting zijn er nu 5.000 kinderen per week die deelnemen aan de spelactiviteiten op de 22 Duimdroplocaties in Charlois, Feijenoord, Delfshaven en Noord. Met de nieuwe aanpak die start in 2022 kunnen minimaal 15.000 kinderen per week veilig buitenspelen op minimaal 70 pleinen verspreid over de hele stad.

Kinderwerk in het hart van de wijk
Een groot voordeel van het kinderwerk aanbieden via de welzijnsaanbieders is dat kinderwerkers goede contacten hebben met allerlei partners in de wijk. Ook kunnen ouders bij hen terecht met vragen. Dit kan variëren van hulp bij het doen van bijvoorbeeld een jeugdfondsaanvraag voor een sportvereniging, tot ondersteuning bij het vinden van hulp in de opvoeding.