Direct naar de content

Meer maatwerk voor Rotterdammers met krappe beurs

Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid & economie) maakt vrijdag 17 oktober het nieuwe armoedebeleid bekend. Dit spitst zich toe op meer maatwerk voor Rotterdammers met een krappe beurs en meer aandacht voor het vergroten van financiële zelfstandigheid. Ook wordt meer samenwerking gezocht met vrijwilligers- en welzijnsorganisaties die zich bezig houden met armoede en schuldenproblematiek.

Wethouder Struijvenberg: "Met deze aanpak zorgen we ervoor dat het gat tussen werk en bijstand groter wordt. We leveren maatwerk voor mensen die het écht nodig hebben en laten zien dat het loont om te werken. Geld is niet altijd de oplossing voor geldproblemen. Werk is de beste remedie om uit armoede te raken."

Maatwerk
De middelen voor armoedebestrijding moeten terecht komen bij Rotterdammers die het echt nodig hebben. Daarvoor is maatwerk vereist, zeker voor kwetsbare doelgroepen als kinderen en ouderen. Zo wordt armoede achter de voordeur gesignaleerd en aangepakt via wijkteams. Een wijkteam ontvangt een budget van € 10.000 om naar eigen inzicht te besteden op plekken waar de nood hoog is en bijzondere bijstand te laat komt. Bijvoorbeeld voor eenmalige boodschappen.

Preventie
Door schulden komen mensen vaak verder in de problemen, ook op andere gebieden. Daarom zet de gemeente in op het vergroten van financiële zelfredzaamheid zodat schulden worden voorkomen (preventie). Rotterdammers die onvoldoende zelfredzaam zijn, ondersteunt de gemeente middels onder andere educatie en voorlichting zodat mensen zo snel mogelijk leren omgaan met een kleine beurs.

Initiatieven uit de stad
Daarnaast faciliteert de gemeente vrijwilligers en welzijnsorganisaties die zich inzetten voor Rotterdammers met geldproblemen. Een voorbeeld van een particulier initiatief uit de stad is De Kledingbank in Delfshaven waar de wethouder vandaag zijn plannen presenteerde. De Kledingbank geeft goede, nog bruikbare kleding door aan mensen die het nodig hebben.

Wethouder Maarten Struijvenberg: "De Kledingbank is een goed voorbeeld van zo’n initiatief voor Rotterdammers die het minder breed hebben. Wat mij betreft zorgen we voor meer bekendheid van dit soort initiatieven in de stad. Deze groep Rotterdammers, die zich met toewijding inzetten voor hun stadgenoten, zorgen er voor dat prima bruikbare goederen terecht komen bij hen die het goed kunnen gebruiken."


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl

Foto-onderschrift: Wethouder Maarten Struijvenberg vanochtend op bezoek bij De Kledingbank in Delfshaven (fotograaf: Levien Willemse)

.