Direct naar de content

Meer leerlingen doen fietsexamen

Tijdens de eerste dag hebben 195 kinderen het fietsexamen afgelegd. Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal was bij de aftrap van de examens met 19 leerlingen van basisschool De Harbour Bilingual. Die school in Delfshaven was de eerste school in Rotterdam die dit jaar het fietsexamen deed.

Tot 7 juli doen nog 63 andere scholen het examen. In totaal gaat het om 2604 leerlingen die veiliger aan het verkeer leren deelnemen. Dat zijn er 1000 meer dan bij het eerste fietsexamen in Rotterdam in 2017.

Deelnemers aan het fietsexamen moeten laten zien dat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Wethouder Bokhove van Mobiliteit, Jeugd en Taal: “Kinderen leren goed kijken bij een bocht, remmen, maar ook wat de goede plek op de weg is. Zo kunnen ze beter omgaan met onverwachte situaties zoals automobilisten die een portier openen zonder te kijken of mensen die geen voorrang verlenen terwijl dat wel had gemoeten.“

Samenwerking met Rotterdammers4Rotterdammers
Rotterdamse scholen doen voor het vijfde jaar mee aan het fietsexamen. De gemeente organiseert het examen voor de scholen samen met Rotterdammers4Rotterdammers, een platform van Rotterdamse ondernemers. Bij de start vandaag spraken de gemeente en Rotterdammers4Rotterdammers af tenminste tot 2024 nog samen het fietsexamen te organiseren.

Naast het fietsexamen voor kinderen besteedt Rotterdam ook aandacht aan verkeersveiligheid door onder andere verkeersopleidingen voor volwassenen en speciale e-bike les voor ouderen.

Afbeeldingen

  • Wethouder Bokhove bij de aftrap van de fietsexamens bij basisschool De Harbour Bilingual. Fotograaf: Eric Fecken
  • Wethouder Bokhove bij de aftrap van de fietsexamens bij basisschool De Harbour Bilingual. Fotograaf: Eric Fecken