Direct naar de content

Meer diversiteit en jonge aanwas Rotterdamse vrijwilligers

De diversiteit onder de 175.000 Rotterdamse vrijwilligers groeit. Dat blijkt uit een Vrijetijdsonderzoek van de onderzoeksafdeling OBI (Onderzoek en Business Intelligence) van de gemeente Rotterdam. Er is met name een stijging onder Rotterdamse jongeren en Rotterdammers met een niet westerse achtergrond. Ook zijn steeds meer mensen met een uitkering actief als vrijwilliger.

Wethouder Korrie Louwes (participatie): ‘Ruim één op de drie Rotterdammers zet zich vrijwillig in; van jong tot oud, van arm tot rijk en van een enkele keer tot structureel. Het is interessant om de samenstelling van de Rotterdamse vrijwilligers te zien. Voor jongeren biedt vrijwilligerswerk een stevig netwerk en werkervaring, bi-culturele Rotterdammers doen dankzij vrijwilligerswerk actief mee met de samenleving en voor mensen met een uitkering is vrijwilligerswerk waardevol om hun cv op peil te houden. De toename van het aantal vrijwilligers laat zien dat steeds meer Rotterdammers de waarde van vrijwilligerswerk ontdekken.’

Religie en sport
Er zijn vooral veel Rotterdammers vrijwillig actief voor religieuze organisaties en sportverenigingen. Daarnaast verleent een grote groep informele hulp (bijvoorbeeld een boodschap voor of bezoek aan een zieke buurman). Vooral vrijwilligerswerk in georganiseerd verband is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen.

Het totaal aantal vrijwilligers zal de komende jaren naar verwachting nog verder stijgen. Dankzij social media weten non-profit organisaties zich beter te profileren en mensen te werven. Ook zijn steeds meer Rotterdammers op zoek naar mogelijkheden om zich nuttig te maken voor buurt- en stadgenoten. Voor Rotterdammers zonder betaalde baan is vrijwilligerswerk bovendien een mogelijkheid om nieuwe werkervaring op te (blijven) doen en het cv aan te scherpen.

Vrijwilligerscentrale
De gemeente Rotterdam zet zich in om vrijwilligers in de stad te ondersteunen. Zo is in januari 2013 de Rotterdamse Vrijwilligerscentrale opgericht. De centrale ondersteunt (vrijwilligers)organisaties, individuele Rotterdammers die vrijwilliger zijn of willen worden en bedrijven die met vrijwilligerswerk aan de slag willen. Dit gebeurt onder andere door vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar te brengen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Louwes, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl.