Direct naar de content

Meedoen? Dat doe je op ‘Mijn Rotterdam’

Rotterdammers kiezen naam voor nieuw digitaal wijkplatform

Het digitale platform waarop Rotterdammers kunnen meepraten en meebeslissen over hun eigen wijk krijgt de naam ‘Mijn Rotterdam’. Mijn Rotterdam wordt een digitale ontmoetingsplek voor iedere wijk, waar initiatieven van bewoners worden gehonoreerd, waar meegedacht wordt over wat belangrijk is voor de wijk en waar in de toekomst ook lokale vertegenwoordigers kunnen worden gekozen. Met dit platform krijgen Rotterdammers meer invloed op de eigen wijk. Eenvoudig en op maat. Het platform sluit aan bij ‘De Wijk aan Zet’, waarmee het college van burgemeester en wethouders de lokale democratie wil versterken.

De nieuwe naam voor het platform is gekozen door Rotterdammers zelf. Een oproep aan de stad om een naam te bedenken leverde maar liefst 670 verschillende opties op. Een jury, onder andere bestaande uit de voorzitter van Young010, een vertegenwoordiger van de Brede Raad 010 en een marketingexpert, koos hieruit een top 5. Waarop vervolgens gestemd kon worden. Hieraan gaven 1245 Rotterdammers gehoor, met Mijn Rotterdam als uiteindelijke winnaar.

Prijswinnaars
Wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen) onthulde vanochtend samen met de twee prijswinnaars de winnende naam. Deze naam werd door drie personen voorgesteld, waarvan er een liever anoniem bleef. De andere twee zijn: Rita van Hardeveld, wijknetwerker in Overschie en Sandra Sewtahal, werkcoach in Katendrecht/Afrikaanderwijk. In de stadhuistuin bedankte wethouder Roos Vermeij beide dames voor hun bijdrage. De winnaars kregen naast ‘’de eeuwige roem’ ook een pakket met Rotterdamse producten en een sneak preview van het platform.

Vermeij: “Dit is een mooie en pakkende naam die helemaal past bij deze tijd. Mijn Rotterdam: dé plek waar Rotterdammers op allerlei manieren kunnen meedoen en meebeslissen. Als college laten we hiermee zien dat het ons ernst is met onze ambitie om Rotterdammers meer invloed te geven op hun eigen omgeving. Het digitale wijkplatform wordt dé plek voor bewoners om ideeën aan te dragen, te stemmen over elkaars initiatieven en hun vertegenwoordigers te kiezen. Maar ook voor de vertegenwoordigers om te weten wat er in hun wijk speelt en hoe bewoners over bepaalde onderwerpen denken. Naast dit digitale platform krijgt iedere wijk ook een fysieke wijkhub waarin de gemeente met bewoners en vertegenwoordigers gaat samenwerken aan een betere wijk. Dat is De Wijk aan Zet in een notendop.”

Succesvolle proef kleine kernen
Het digitale platform is vorig jaar al begonnen met de proef ‘Sterker door nieuwe ideeën’ in de kleine kernen Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland. Daar konden bewoners ideeën indienen waarover medebewoners konden stemmen. De winnende ideeën werden met geld van de gemeente uitgevoerd. De proef werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat het college heeft besloten het platform uit te breiden en uit te rollen in heel Rotterdam.

Testfase
De basis van het platform is nu gereed om ermee te gaan oefenen in de praktijk. Dat testen zal in de komen maanden in vier gebieden plaats vinden, te weten: Katendrecht/Wilhelminapier, Het Lage Land, Crooswijk en Hillegersberg-Schiebroek. Deze ervaringen worden daarna geëvalueerd zodat eind van 2021 de eerste versie kan worden gelanceerd. De komende jaren wordt het platform stukje bij beetje verder uitgebreid.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Wijk aan Zet op De wijk aan zet | Rotterdam.nl en voor meer informatie over het digitaal participatieplatform Participatieplatform | Rotterdam.nl

Afbeeldingen

  • Wethouder Vermeij (links) met de prijswinnaars Sandra Sewtahal (midden) en Rita van Hardeveld (rechts). Foto: gemeente Rotterdam