Direct naar de content

Martine van de Berg wint Rotterdamse Taalparel

EMBARGO TOT DINSDAG 24 NOVEMBER 17.00 UUR

Martine van de Berg, werkzaam bij Bibliotheek Rotterdam, is dinsdag 24 november uitgeroepen tot Taalparel van Rotterdam. Tijdens de taalconferentie in De Kuip ontving Martine een sieraad vanwege haar buitengewone inzet als taalvrijwilliger.

Taalvrijwilligers helpen Rotterdammers bij de ontwikkeling van hun taalniveau. Door hun inzet leren veel Rotterdammers de Nederlandse taal beter spreken en schrijven. Met de Taalparel laat Gemeente Rotterdam haar waardering blijken voor de inzet van deze vrijwilligers.
Wethouder Schneider: ”Taalvrijwilligers zijn onmisbaar voor de taalontwikkeling van veel stadsgenoten. Nog steeds kampen veel Rotterdammers met taalproblemen. De taalvrijwilligers doorbreken het taboe rond laaggeletterdheid en bieden praktische hulp en ondersteuning.”

Spin in het web
Gemeente Rotterdam besloot één vrijwilliger in het bijzonder te eren. Winnares Martine van de Berg werd voorgedragen door Bibliotheek Rotterdam omdat zij laaggeletterden op dusdanige manier te woord dat zij hen op hun gemak stelt. Martine motiveert deze Rotterdammers om vervolgens met een taaltraining aan de slag te gaan. Ze geeft veel individuele begeleiding waardoor de cursisten haar vertrouwen. Binnen het team waar Martine werkt, is zij een spin in het web bij het opleiden van nieuwe taalvrijwilligers. Dit alles leidde ertoe dat de jury Martine uitriep tot Taalparel van Rotterdam. De Taalparel bestaat uit een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen en vervaardigd sieraad: een broche met Rotterdamse elementen en een parel.

Taalvrijwilligers
Stichting Lezen & Schrijven en andere Rotterdamse organisaties leiden taalvrijwilligers op. Tot nu toe zijn dat er in Rotterdam al enkele honderden. Ondersteuning van de taalvrijwilligers is een opdracht van Vrijwilligerswerk Rotterdam. Rotterdam kent ongeveer 100.000 laaggeletterden.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Marian 't Jong 06 51915238.