Direct naar de content

Mailactie leidt tot meer belastingaangiften

Rotterdam mag op steeds meer toeristen rekenen, maar niet iedere aanbieder van logies betaalt ook logiesbelasting, terwijl dit wel verplicht is. Daarom heeft de gemeente de aanbieders die adverteren op speciale sites zoals airbnb, wimdu, city-appartments en dergelijke via de mail benaderd om hen te attenderen op de aangifteplicht. De actie heeft tot nu toe heeft geresulteerd in 100 nieuwe aangiften.

Iedereen die tegen betaling gelegenheid tot overnachting aanbiedt moet logiesbelasting betalen. Dit wordt ook wel toeristenbelasting genoemd. Dit geldt niet alleen voor hotels en pensions, maar ook voor bed & breakfastgelegenheden, vakantiehuisjes, kampeerterreinen en particulier verhuurde ruimten. Het tarief van de logiesbelasting bedraagt 4,5% van de kale overnachtingsprijs. Dit tarief is de door de gemeenteraad vastgesteld.

De opbrengst van de logiesbelasting is jaarlijks rond € 3 miljoen. Deze opbrengst wordt voor een groot deel benut voor de organisatie van evenementen in de stad.

Veel logiesaanbieders vinden het te ingewikkeld om aangifte te doen. De gemeente probeert samen met de aanbieders tot een eenvoudiger aangiftesysteem te komen.
Als er geen aangifte wordt gedaan en geen belasting wordt betaald, kan de gemeente een boete opleggen van maximaal €4.920,- per verzuim.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Venhovens, communicatieadviseur Belastingen gemeente Rotterdam: 06-22260239