Direct naar de content

Mag jij de milieuzone in? Check het op de Erasmusbrug!

Campagne Gezondere Lucht vandaag van start

Wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid) onthulde vandaag op de Erasmusbrug het Kenteken-checkpoint. Het checkpoint laat passerende automobilisten zien of zij vanaf 1 januari de milieuzone in mogen met hun auto. Met de onthulling gaf de wethouder het startsein voor de campagne Gezondere Lucht. Op www.gezonderelucht.nl geeft de gemeente antwoord op de vragen ‘Wat betekent de milieuzone voor jou?’en ‘Wat kun je doen?’

Veel vragen
Wethouder Langenberg: “We hebben gemerkt dat de komst van de milieuzone leeft bij mensen. Niet alleen bewoners, maar ook ondernemers en bezoekers van de stad hebben vragen of zorgen, dat begrijpen we. Daarom starten we nu met deze campagne; om mensen duidelijk te informeren over wat de milieuzone voor hen betekent en om antwoord te geven op de vraag wat men kan doen.”

Gezondere lucht
Gezonde lucht zorgt voor gezonde Rotterdammers en een aantrekkelijk Rotterdam. Roetuitstoot, vooral door verkeer, is de belangrijkste bedreiging voor gezonde lucht. Daarom stelt Rotterdam, vanaf 1 januari 2016, een milieuzone in voor personen-, bestel- en vrachtauto’s: een gebied aan de noordoever van de Maas waar oude, vervuilende auto’s niet in mogen. Het doel: 40 procent minder roetuitstoot door verkeer in 2018. En daardoor gezondere en langer levende Rotterdammers en een schonere stad.

Wethouder Langenberg: “Iedere Rotterdammer heeft recht op gezonde lucht. We willen het effect van de uitstoot van het verkeer op de gezondheid minimaliseren. Daarom mogen de auto’s die het meeste roet uitstoten de milieuzone vanaf 1 januari niet meer in.”

Wie wel, wie niet
Welke auto’s mogen straks de milieuzone niet meer in? Personen- en bestelauto’s op diesel van vóór 1 januari 2001, op benzine of lpg van vóór 1 juli 1992 en vrachtauto’s met Euroklasse Euro-III of lager. Voor oldtimers van minimaal 40 jaar oud maken we een uitzondering: die mogen de milieuzone wél in.

Schoner alternatief
Voor een aantal Rotterdammers betekent de milieuzone dat zij hun oude auto niet of zeer beperkt in de zone kunnen gebruiken. Zij moeten voor een schoner alternatief zorgen. Naast alternatieven als openbaar vervoer of de fiets is er de Sloopregeling. Met de Sloopregeling stimuleren we Rotterdammers hun oude, vervuilende auto’s weg te doen. De subsidie helpt hen bij het kopen van een nieuwere, schonere auto. Naar verwachting wordt de huidige regeling in 2016 doorgezet.

Ontheffing aanvragen
Wil je tóch met je auto de zone in, bijvoorbeeld om je camper klaar te maken voor de vakantie, om op familiebezoek te gaan, of een pakket te bezorgen? Daar hebben we ontheffingen voor. Je kunt twaalf keer per jaar een dagontheffing (24 uur geldig) aanvragen. Ook zijn er langdurige ontheffingen aan te vragen. “We laten niemand failliet gaan door de milieuzone en zijn er niet op uit om ondernemers of autootjes te pesten. Kun jij aantonen dat je bedrijf in de problemen raakt als je je auto moet vervangen, of is je auto om medische redenen aangepast? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je dan een langdurige ontheffing aanvragen”, zegt wethouder Langenberg.

Check je kenteken en lees alle informatie over de milieuzone, sloopregeling, ontheffingen op www.gezonderelucht.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl.

Foto's van de onthulling kunt u downloaden via perspagina van www.gezonderelucht.nl/pers.