Direct naar de content

Maastunneltraverse vier weken dicht

Groot onderhoud voor Rotterdamse verkeersader

Van maandag 11 april tot maandag 9 mei 2016 wordt de Maastunneltraverse van het Bentinckplein tot de Rochussenstraat in beide richtingen afgesloten voor het verkeer vanwege onderhoudswerkzaamheden. Groot onderhoud is nodig omdat door tientallen jaren intensief gebruik en weersinvloeden de vloer- en wandvoegen, de plafonds en rijdekken van de tunnels vervangen moeten worden.

De tunneltraverse Henegouwerlaan en ’s Gravendijkwal is een belangrijke Rotterdamse verkeersader met tunnels en viaducten en is onderdeel van de Maastunneltraverse. De tunneltraverse is evenals de Maastunnel aangelegd in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw en is in 1942 gelijk met de Maastunnel in gebruik genomen.

Periode afsluiting  
Om de omvangrijke werkzaamheden te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat de Maastunneltraverse tussen het Bentinckplein en de Rochussenstraat in beide richtingen wordt afgesloten van maandag 11 april na de ochtendspits om 09:30 uur  tot maandag 9 mei 06:00 uur. De kruising met de 1e Middellandstraat blijft – evenals de parallel rijbanen Henegouwerlaan en ’s Gravendijkwal – open voor het verkeer. De parallelrijbanen in de Statentunnel worden alleen ’s nachts tussen 01:00 uur en 05:00 uur afgesloten. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

Omleidingsroutes
Door de afsluiting van de Maastunneltraverse zal het verkeer hinder ondervinden. Het verkeer komende vanaf de A13 en A20 met bestemming Rotterdam-zuid wordt daarom geadviseerd via de Beneluxtunnel of de Van Brienenoordbrug te rijden. Dat geldt ook voor het verkeer komende van de A15, A16 en A29 met een bestemming op de noordelijke Maasoever. Het overige verkeer wordt geadviseerd de omleidingsroutes te volgen of de auto te parkeren op één van de vele Rotterdamse P+R locaties en verder te reizen met het openbaar vervoer. Informatie over P+R locaties is te vinden op Rotterdam.nl/overzichtprterreinen.

Werkzaamheden
De werkzaamheden passen precies tussen de NN Marathon Rotterdam 2016 en de geplande werkzaamheden aan de Rochussenstraat. Het groot onderhoud bestaat uit het vervangen van de vloer- en wandvoegen. Verder wordt het beton van de wanden hersteld evenals de rijdekken in de tunnels onder het Weena, de Mathenesserlaan en de Nieuwe Binnenweg. De leuningen op de tunnelwanden worden gecontroleerd en zo nodig vervangen of hersteld. Ook worden de nog aanwezige wandtegels geïnspecteerd en zo nodig verwijderd. Tegels worden teruggeplaatst zodra de methodiek, die ook voor de Maastunnel zal worden gebruikt, is goedgekeurd door de Monumentencommissie. Er wordt zeven dagen per week 12 uur per dag – van 07:00 – 19:00 uur – gewerkt.

Vanwege mogelijke geluidshinder wordt er niet later op de avond of ’s nachts gewerkt. Desondanks kan het nodig zijn om de werktijden te verruimen, omwonenden worden daarover tijdig geïnformeerd.


Noot voor de redactie:

Informatie over de werkzaamheden, de bereikbaarheid en de omleidingen vindt u op de website van de gemeente Rotterdam: www.rotterdam.nl/Maastunneltraverse.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 53 71 27 24 of fwa.marree@rotterdam.nl