Direct naar de content

Louey (10) is de eerste kinderburgemeester van Rotterdam!

Op vrijdag 25 maart 2022 vond de selectiedag plaats van de kinderburgemeester in het Stadhuis van Rotterdam. Uit 100 aanmeldingen werden 5 kandidaten gekozen. Zij gingen in de raadszaal in gesprek met een deskundige jury over verschillende thema’s die de stad bezighouden. Hoewel alle kandidaten fantastisch waren, heeft de 10-jarige Louey Zerourou uit groep 7 van OBS De Mare de jury het meest overtuigd: hij is de allereerste kinderburgemeester van Rotterdam!

Jury
De jury bestond uit: wethouder Roos Vermeij (economie, wijken en kleine kernen), voorzitter Young010 Nuno Gomes da Silva Neto, kinderombudsman Rotterdam Stans Goudsmit en kinderburgemeester Rozenburg Bas Ammerlaan.

Juryvoorzitter Vermeij: “Kinderen kijken met een unieke en frisse blik naar problemen in onze stad en daar kunnen wij als volwassenen, op het Stadhuis en daarbuiten, veel van leren. Daarom kozen we vandaag Rotterdams eerste kinderburgermeester. Het was ongelofelijk lastig voor de jury om een keuze te maken, want alle kandidaten waren geweldig. Louey heeft zijn woordje klaar, weet wat hij belangrijk vindt én hij wil samenwerken met zijn leeftijdsgenoten om de beste ideeën voor Rotterdam te bedenken. We wensen Louey heel veel succes en maken een diepe buiging voor hem en de andere kandidaten.”

Speciale ambtsketen voor Louey
Burgemeester Aboutaleb hing de speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde ambtsketen om bij de kinderburgemeester. Louey heeft mooie plannen voor de gemeente Rotterdam: “Ik wil een kinderraad oprichten om samen met mijn medekandidaten en andere kinderen ideeën uit te wisselen”, zei hij na afloop. Hij had “niet helemaal” verwacht dat hij vandaag kinderburgemeester zou worden maar droomde er wel van. Louey: “Van heel jongs af aan wilde ik al burgemeester worden en ik hoop ooit de plaats van burgemeester Aboutaleb in te nemen. Toen ik hoorde dat ik de kinderburgermeester ben geworden, werd ik helemaal blij van binnen.” De kinderburgemeester zal vanaf augustus 2022 één schooljaar lang alle kinderen van de gemeente vertegenwoordigen.

Taken
Leren meedenken, meedoen en meebeslissen zijn belangrijke fundamenten van onze democratie. Een kinderburgemeester geeft kinderen een stem binnen de gemeente. De taken van de kinderburgemeester bestaan uit:

·         Aandacht vragen en praten met beleidsmakers over belangrijke thema’s voor kinderen. Denk aan: pesten, speelvoorzieningen, het klimaat, schone straten of meer bewegen.

·         Een lintje doorknippen bij een belangrijke opening of een evenement.

·         Een praatje houden bij bijeenkomsten en evenementen.

·         Luisterend oor zijn voor kinderen als zij ideeën hebben voor de gemeente.

Samen maken we de stad
We willen kinderen meer betrekken om verder te bouwen aan de stad. De keuzes die we nu maken hebben impact op de toekomst van jonge Rotterdammers. Het belang van nu al meedoen creëert een grote mate van betrokkenheid voor de stad op lange termijn. Dus niet wachten tot kinderen groot zijn en er van alles is ontwikkeld, maar nu betrekken om na te denken over hun eigen directe leefomgeving en toekomst. Want samen maken we de stad. Het is de bedoeling dat de gemeente Rotterdam jaarlijks een kinderburgemeester krijgt.

Meer informatie
Bekijk de webpagina Kinderburgemeester | Rotterdam.nl of mail naar kinderburgemeester@rotterdam.nl.

Afbeeldingen

  • Burgemeester Aboutaleb met de kinderburgemeester schooljaar 2022-2023: Louey Zerourou. Foto: Eric Fecken.
  • Burgemeester Aboutaleb met de finalisten: v.l.n.r. Dayan Ait Addi – basisschool CBS Elout van Soeterwoude, Louey Zerourou - OBS De Mare, Salma Omanssour - Da Costa School, Nijah Willems - OBS Passe-Partout, Carolina Gabriela van Rossum - Wow Verbazisschool. Foto: Eric Fecken.